Kdo se jednou nechal odradit složitou přípravou závitků, podruhé si rád vyzkouší jejich jednoduchou verzi. Jak je známo, i jednoduché jídlo může chutnat fantasticky a tyto rýžové závitky s limetkovým kuřetem jsou jedním z nich. Základem je dobře vychucené, šťavnaté maso, křupavá zelenina a sofistikovaná chuť omáčky hoisin. Chybět nesmí ani omáčka pro namáčení – snadná – jak jinak!

Rýžové závitky s limetkovým kuřetem a hoisin omáčkou

Na 2 porce/cca 14 závitků potřebujete:

  • 14 listů rýžového papíru
  • 1 okurka
  • ½ červené cibule
  • 3 až 4 hrsti mungo výhonků
  • Hoisin omáčka
  • Čerstvý koriandr

Limetkové kuře:

  • 2 kuřecí prsa – celkem cca 400 g
  • 2 lžíce oleje
  • Šťáva z 1 limetky
  • ½ lžíce tekutého medu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • Sůl
  • Můžete přidat i trochu mletého chilli

Omáčka:

  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 5 lžic vody
  • ½ lžíce saké na vaření
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 (rovná) lžička medu
  • 1 stroužek česneku
  • Chilli paprička
  • ½ lžičky bramborového škrobu

Postup

  1. Smíchejte ingredience na marinádu – olivový olej, limetkovou šťávu, med, koriandr, zázvor, sůl a případně chilli. Maso nechte marinovat ideálně přes noc, případně alespoň dvě hodiny.
  2. Rozpalte pánev a maso ze všech stran zprudka opékejte asi 2 minuty. Poté ještě znovu obalte v marinádě a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Ten kolem masa upravte tak, aby byly okraje přizdvihlé a šťáva nemohla vytéct na plech. Pečte při 190 °C cca 20 minut. Pokud pečete větší kusy masa, prodlužte dobu pečení alespoň o 5 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte asi 15 minut odpočívat.
  3. Než kuřecí maso zchladne, uvařte si omáčku, kterou budete k závitkům servírovat. Smíchejte rybí omáčku, vodu, saké, limetkovou šťávu, med, najemno nakrájený česnek a kousek chilli papričky a škrob. Přiveďte k varu a vařte asi minutu, aby se škrob dobře provařil. Přelijte do servírovací mističky.
  4. Okurku překrojte po délce na 4 díly, resp. na kusy velké asi 5 až 7 cm. Z každého nakrájejte slabé nudličky. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Připravte si k ruce rýžový papír a velkou misku s teplou vodou, mungo výhonky, hoisin omáčku a čerstvý koriandr.
  5. Kuře nakrájejte na slabé nudličky a smíchejte se šťávou, kterou maso během pečení pustilo.
  6. Každý list rýžového papíru, jeden po druhém, máčejte několik sekund v teplé vodě. Opatrně rukou stáhněte přebytečnou tekutinu a rozprostřete papír na talíř. Zhruba do poloviny, resp. malinko níže, položte několik listů koriandru, vyskládejte do řádku mungo výhonky, okurku a maso, přelijte asi ½ lžíce hoisin omáčky a posypejte trochou cibule. Ještě můžete přidat další koriandr a poté se pusťte do balení závitků – boční strany přehněte směrem dovnitř a odspoda vzhůru zaviňte závitek. Odložte stranou a pusťte se do dalšího.
  7. Závitky servírujte s omáčkou, případně s kouskem limetky a čerstvým koriandrem.