Zapomeňte na namletou masovou směs s vajíčkovým terčem a mističkami kečupu, hořčice a dalších dochucovadel. Vybrali jsme tataráky, kde hrají prim lahodné kousky masa a neotřelé suroviny. 

Alma Prague, V Jirchářích 8, Praha 1

Určitě jeden z nejlepších gastronomických konceptů loňského roku vás okouzlí netradičními kombinacemi surovin a chutí. Tatarák tu připravují z hovězího masa, ostatní ingredience ale pravidelně mění.

Na menu tak najdete třeba ten s emulzí z černého česneku, nakládanou okurkou a navrchu s křupavým kadeřávkem, který celému jídlu dodává naprosto nový rozměr. K tomu samozřejmě opečený chléb z Kro Bakery.

Amano, Na Poříčí 48, Praha 1

Moderní italská restaurace z rodiny La Collezione servíruje kromě lahůdek z grilu taky čerstvou pastu, rizoto nebo ryby. A čím nejlépe naladit chuťové pohárky? Přece tatarákem.

Čeká na vás telecí tatarák s lískovými oříšky a fíky zalitý fondutou ze sýru Parmigiano Reggiano. Zapomeňte na klasickou topinku z chleba, jsme v italské restauraci, proto tu k tataráku dostanete domácí focacciu. 

Kro, Moskevská 43/30, Praha 10

V nejnovější pobočce bister Kro ve Vršovicích už servírují i večeře, a tak nic nebrání tomu, abyste si perfektní tatarák vychutnali i tady. A máte se rozhodně na co těšit! Hovězí ořech, česneková aioli, nakládané tomatillo – naprosto netradiční a skvělá kombinace, rajčatový prach a topinka – samozřejmě z místní pece. 

Čestr, Legerova 57/75, Praha 2

Tady se na hovězí maso specializují, a tak je jasné, že právě tatarák tu mají z plemene českého strakatého skotu. Podávají ho s emulzí z žitného kvasu, který tu přiživují už přes dva roky. K tomu uzený olej, řepa a křen. 

Mlýnec, Novotného lávka 5, Praha 1

Výhled na Karlův most, precizní obsluha a otevřená kuchyně, kde tým pod vedením šéfkuchaře Vladimíra Vaníčka kouzlí fine dining světové úrovně. Tatarák si tu můžete dát jak ten z lososa, tak telecí. A i tentokrát čekejte něco opravdu speciálního.

Servírují ho s černou rýží, hořčičným semínkem, zauzenou majonézou, řeřichou a chipotle. Na obědovém menu se ale pravidelně objevuje v upravených verzích – naposledy třeba s pikantní pivní tempurou. 

Červený jelen, Hybernská 5, Praha 1

Tady moc dobře vědí, jak si své zákazníky hýčkat, a tak menu mění často a rádi. A možná budete mít štěstí a vaše návštěva zrovna vyjde na den, kdy je na menu tatarák. Třeba ten telecí. 

Mincovna, Staroměstské nám. 7, Praha 1

I v samém centru Prahy přímo na Staroměstském náměstí v restauraci Mincovna připravili pro hosty netradiční tatarák. Najemno naškrábaný s lanýžovou majonézou a k tomu topinky. Takové, z nichž kape tuk, ale nečekejte, tady je pečou nasucho. Tuhle lahůdku si tu můžete dát každý večer. 

Cucina Jídlo a víno, nám. T. G. Masaryka 895, Poděbrady

Přímo na populární poděbradské kolonádě si naplánujte oběd nebo večeři v moderní italské restauraci. Tatarák tady připravují z daňka a podávají ho s višňovým gelem a ořechy. Skvělý předkrm před domácími těstovinami. 

4 pokoje, Vachova 6, Brno

Ani moravská metropole nezůstává pozadu. V zábavném konceptu, jakým 4 pokoje bezpochyby jsou, si můžete dát kromě brunche, poledního menu a skvělých drinků i večeři. Mleté hovězí tu kombinují se sezamovou majonézou, vše řádně zastrouhané sušeným žloutkem. 

Café Gočár, Automatické mlýny, Mezi Mosty 436, Pardubice

Pokud jste tuhle pardubickou novinku ještě nenavštívili, je ideální čas to napravit. Tatarák si tady vychutnáte hned na pět různých způsobů. Zkuste třeba ten hovězí z pravé svíčkové se sušenými rajčaty a parmazánovou majonézou nebo telecí s lanýži. Pokud máte chuť na rybu, máte na výběr tatarák z mečouna nebo tuňáka a pro milovníky zeleniny tu připravili i tatarák z červené řepy. 

Lékárna, náměstí Republiky 9, Plzeň 

Oblíbený plzeňský podnik s výhledem na místní katedrálu se specializuje na skvělé pivo a stejně dobré jídlo. Proto i tak jednoduchý pokrm, jako je tatarák, tu mají vychytaný do detailu. Připravují ho z telecího masa, k tomu žloutkový gel a smažené kapary. A co k němu zakousnout? Přece topinky na sádle. Lahoda!