Léto je v plném proudu a jak lépe využít jeho šťavnaté plody než upečením skvělého koláče? Náš broskvový s mandlovou náplní zkrátka musíte vyzkoušet! Strávíte s ním v kuchyni sice trochu více času, odměnou vám však bude jeho výborná chuť. Pokud zrovna doma nemáte broskve, klidně je nahraďte nektarinkami, meruňkami či švestkami, koláč s nimi bude také vynikající.
Broskvový křehký koláč s mandlovou náplní
Na koláč o průměru 26 cm potřebujete:
- 150 g studeného másla
- 170 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- špetku soli
- 3 lžíce ledové vody
- 1 žloutek
- lžičku mleté vanilky
Na mandlovou náplň:
- 100 g velmi změklého másla
- 100 g třtinového cukru + 2 lžíce
- 120 g mletých mandlí se slupkou či mandlové mouky
- Lžičku mleté vanilky
- 6 velkých zralých broskví
Postup
- Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte v robotu či ručně jemnou drobenku. Přidejte 3 lžíce ledové vody, žloutek a vanilku a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 45 minut.
- Když je těsto odpočaté, rozválejte ho na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 4 mm silné kolo, poté ho opatrně přeneste do formy. Uhlaďte a okraje navíc přehněte směrem dovnitř tak, aby na stěnách formy byla dvojitá vrstva těsta. Stěny koláče by měly být všude stejně silné. Nakonec dno párkrát propíchněte vidličkou a dejte na dalších 30 minut odpočívat do lednice.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Nyní připravte náplň. Broskve nakrájejte na tenké měsíčky a dejte prozatím stranou. Máslo společně se 100 g třtinového cukru vyšlehejte pomocí ručního šlehače či v robotu do světlé a nadýchané pěny, na nejvyšší rychlost to trvá okolo 5 minut. Jakmile je máslo krásně rozvoněné, našlehané a světlé, přidejte mandlovou mouku a vanilku a zašlehejte do hladké směsi.
- Odleželé koláčové těsto naplňte připravenou mandlovou náplní a dokola poklaďte broskvemi. Nakonec posypte dvěma lžícemi třtinového cukru. Takto připravený koláč vložte do rozpálené trouby na 55 minut. Broskve by měly být po upečení hezky měkké a těsto lehce hnědé. Pokud by se vršek připaloval, zakryjte ho alobalem.
- Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte dojít do pokojové teploty. Poté vložte do lednice alespoň na hodinu. Odleželý studený koláč nakrájejte na kousky.