Komu by se v létě chtělo stát u plotny. Nebojte, myslíme na vás, proto jsme pro vás připravili recept na tento skvělý a lehký nepečený koláč s malinami a bílou čokoládou. Přidali jsme také trochu máty, která celý koláč krásně osvěží, a dodá mu příjemné zpestření. Koláč se hodí jen tak, když vás přepadne chuť na sladké, ale ani na slavnostnější akci si s ním ostudu rozhodně neutrhnete. 

Maliny se nebojte nahradit jiným letním ovocem, jako jsou ostružiny či borůvky, koláč bude také výborný. 

Nepečený malinový koláč s bílou čokoládou, ricottou a šlehačkou

Na formu o průměru 25 cm potřebujete:

  • 120 g rozpuštěného másla
  • 200 g máslových sušenek

Na náplň:

  • 150 g kvalitní bílé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 250 g ricotty
  • 250 g čerstvých malin
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • pár větviček máty
  • Ovoce a nasekanou bílou čokoládu na ozdobu

Postup

  1. Začněte s přípravou korpusu. Sušenky v mixéru rozmixujte na drobky, poté je smíchejte s rozpuštěným máslem a vytvořte lehce drobivou směs. Každé sušenky jsou trochu jiné, takže pokud by se vám zdálo, že je směs ještě příliš drobivá, přijdete o trochu více másla. Směs přesuňte do formy na koláč a prsty precizně utlačte na dno a po stranách. 
  2. Hotový korpus vložte do lednice na 40 minut ztuhnout.
  3. Začněte s přípravou náplně. Čokoládu nakrájejte na malé kousky, nasypte ji do hlubokého talíře a vložte do vodní lázně.  Pomalu zahřívejte a nechte rozpustit. Bílá čokoláda se velmi lehce připaluje, proto ji raději neustále sledujte a průběžně míchejte. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, ihned stáhněte z vodní lázně a nechte vychladnout.
  4. Když je čokoláda již vychladlá, vyšlehejte smetanu do husté šlehačky. Nyní ji opatrně po částech zapracujte do rozpuštěné čokolády. Je důležité čokoládu nechat dojít opravdu téměř do pokojové teploty, protože kdyby byla stále horká, ve šlehačce by se srazila, takže by v krému zůstaly kousky. Přidejte ricottu a moučkový cukr a zamíchejte dohladka. 
  5. Maliny ve vedlejší misce rozmačkejte vidličkou na kaši a zapracujte je do krému. 
  6. Krém rovnoměrně rozprostřete na připravený ztuhlý korpus a ozdobte ovocem. Mátu pokrájejte na drobné kousky a rovnoměrně koláč posypte, můžete přidat i pár celých lístků. Nakonec posypte nakrájenou čokoládou.
  7. Nechte v lednici odležet 30 minut, poté podávejte. Uchovávejte v lednici, koláč vydrží cca 3 dny.