Posuňte nastrouhanou mrkev s jablkem kousek dál a připravte si pořádný salát, co má grády. Tímto výživnějším mrkvovým salátem s mátou a mandlemi jej s chutí nahradíte. Je svěží, je křupavý, plný šťávy i vitaminů.

V salátu skvěle funguje kombinace máty a limety, a pokud byste té svěží chuti měli málo, dokyselte jej ještě trochou citronu. Pokud zrovna doma nemáte mandle, nevadí. Nahradit je můžou pekanové, vlašské nebo kešu ořechy.

Mrkvový salát s mátou a mandlemi

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g očištěné mrkve
  • Šťáva ze 2 limetek (lze přidat ještě 2 lžíce citronové šťávy)
  • Hrst máty
  • Hrst mandlí nebo ořechů (pekany, vlašské či kešu)
  • Hrst zrníček z granátového jablka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mrkev nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Zakápněte limetkovou šťávou. Pokud máte kyselou chuť v kombinaci s mrkví rádi, nebojte se přidat ještě 1 až 2 lžíce citronové šťávy.
  2. Mátu nasekejte najemno, mandle nahrubo a spolu s granátovým jablkem přidejte k mrkvi. Zakápněte olejem a sirupem. Dobře promíchejte.
  3. Ihned podávejte nebo nechte chladit v lednici asi hodinu. Chutě se tak ještě lépe proleží. Ořechy však doporučuji posypat až před podáváním, aby nezvlhly a neztratily svou křupavost.
Foto Martina Baťhová