Zelí se (kromě jiného) pyšní vysokým obsahem vitaminu C. To červené ho obsahuje ještě o něco víc. Zastoupena je i řada dalších vitaminů a minerálů – a to nejen v zelí, ale také v dalších ingrediencích v tomto salátu. A přestože v chladných měsících tíhneme spíš k tepelně upravené zelenině, stojí za to si jídelníček doslova osvěžit touto vitaminovou bombou, která potěší oči i chuťové buňky. V salátu se totiž skvěle doplňuje jemně pikantní, nasládlá, zemitá i kyselá chuť a navíc příjemně křupe – díky zelenině i ořechovo-semínkové směsi z trouby. A ač se může salát jevit celkem „obyčejně“, poznáte jeho kouzlo hned po ochutnání. Pokud by vám chybělo zastoupení bílkovin, doplňte salát například mozzarellou.

Zelný salát s kadeřávkem, jablkem a pečenými ořechy

Na 2 porce potřebujete:

Pečené ořechy a semínka:

  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek

Salát:

  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 1 větší stonek kadeřávku
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší zelené jablko (Granny Smith)
  • Citron
  • Hrst hladkolisté petržele

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička anglické hořčice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. V misce promíchejte zálivku na pečenou ořechovou směs – javorový sirup, římský kmín, česnek, pepř a sůl. Ořechy a semínka ve směsi dobře obalte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 130 °C pečte 20 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
  2. Zelí nakrouhejte na slabé nudličky. Kadeřávek (krom tvrdého stonku) překrájejte na menší kousky. Oloupanou mrkev překrojte napůl a poté našikmo krájejte na slabé plátky. Jablko nakrájejte na čtvrtiny, vykrájejte jádřince a také nakrájejte na slabé plátky. Jablko ihned zakápněte citronovou šťávou a promíchejte, aby nezhnědlo. Petržel nasekejte nadrobno. Zeleninu, jablko i petrželku vsypte do větší mísy.
  3. Prošlehejte ingredience na dresink a ten vmíchejte do salátu. Při servírování posypejte pečenou ořechovou směsí.

Tip: Namísto vlašských ořechů můžete použít pekany, mandle nebo pistácie. Pokud máte rádi pikantní chutě, zálivku dochuťte ještě trochou mletého chilli.