skip to main content

Žádný fast food. Zkuste raději pomalu dušené korejské hovězí

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Asijský recept nemusí nutně znamenat jen rychle na woku připravenou směs masa se zeleninou. Tohle hovězí vás může inspirovat naopak k delší přípravě, typické spíše pro západní kuchyni. Vycházeli jsme z korejského receptu na omáčku bulgogi, která se nejčastěji používá jako grilovací. Každopádně i zde je důležité vybrat ty správné, autentické a kvalitní suroviny. Ideální hovězí k dušení je (podobně jako u steaků) vyzrálé maso, v našem případě krk ve zralosti 21 dnů. Výraznou surovinou je i asijský druh hrušky nashi, která se často kombinuje i se zvěřinou nebo kuřecím.

Reklama

Na 3 porce potřebujete:

  • 700 g vyzrálého hovězího masa z krku (Chuck roll)
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru nebo kvalitní zázvorové pasty
  • 1 lžičku chilli vloček
  • 100 ml sojové omáčky
  • 1 lžíci rýžového octa
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 nastrouhanou hrušku nashi
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce vody

K podávání: 

  • vařená rýže
  • volské oko
  • houby enoki
  • černý sezam
  • jarní cibulka
  • čerstvá chilli paprička
Reklama

Postup

  1. Ve větším litinovém hrnci orestujte na sezamovém oleji najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Po chvíli přidejte zázvor, chilli vločky a na větší kostky nakrájené hovězí maso. Vše zprudka orestujte a následně zalijte sójovou omáčkou, rýžovým octem a hovězím vývarem. Nakonec do hrnce přidejte nastrouhanou hrušku nashi.
  2. Přiveďte k varu a následně přiklopené vařte na mírném ohni cca 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Maso v omáčce můžete také dát do trouby pomalu péct. 
  3. Po této době k masu přilijte kukuřičný škrob a cukr rozmíchaný v trošce studené vody a už odkryté vařte dalších 30 minut. 
  4. Podávejte ve větší misce s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané sezamem, nasekanou jarní cibulkou a chilli papričkou. 

Reklama
Reklama