Lahodná večeře, kterou máte komplet hotovou za 15 minut, a přesto obsahuje i řadu zdravých čerstvých surovin? Když nestíháte, jděte do noků s brokolicovým pestem, slaninou a sýrem! Pro zdravější verzi se samozřejmě nabízí vynechat slaninu, ale pokud hledáte způsob, jak brokolici vpravit do všech členů rodiny, právě kombinace krémového pesta s křupavou slaninou funguje výborně.

Vege & zdravější verze: Pokud se vyhýbáte masu, slaninu vynechte a česnek s chilli a brokolicí opečte na olivovém oleji. Použít můžete také asi čtyři filety z ančoviček včetně oleje, ve kterém jsou naložené, a základ opéct na nich.

Gnocchi s brokolicí, slaninou a brokolicovým pestem

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 brokolici
  • Sůl & pepř
  • 500 g bramborových noků
  • 80 g pistácií, lískových ořechů, mandlí, pinií nebo kešu
  • 80 g sýru Pecorino Romano nebo Parmigiano-Reggiano
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 1 bio citron
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g slaniny 
  • 1 chilli papričku nebo ½ lžičky chilli vloček
  • 2 velké stroužky česneku

Postup

  1. Brokolici rozeberte na růžičky, košťály nakrájejte na tenké plátky a vše čtyři minuty povařte v osolené vodě. Brokolici vyndejte děrovanou lžící stranou a propláchněte studenou vodou, aby si zelenina uchovala barvu a strukturu. Vodu nevylévejte, ale dle návodu na obalu v ní uvařte noky.
  2. Polovinu brokolice rozmixujte nebo najemno nasekejte s ořechy (já dala mix lískových, mandlí a pistácií, protože pesto je bezvadný způsob, jak zužitkovat všelijaké zbytky), nastrouhaným sýrem, bazalkou, nastrouhanou kůrou z celého citronu, dvěma lžícemi citronové šťávy a olivovým olejem.
  3. Ve větší pánvi nechte nasucho vyškvařit slaninu, a když pustí tuk a začne zlátnout, přidejte k ní chilli dle chuti, plátky česneku a zbytek brokolice (pár růžiček můžete nechat na ozdobu). Ještě chvíli restujte, pak vmíchejte scezené uvařené noky a pesto a dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně ještě několika kapkami citronu.