Kdo někdy vařil podle Jamieho, asi tuší, že 15 minut přípravy uváděných profesionálním kuchařem může pro obyčejného smrtelníka dost dobře znamenat poctivou hodinu. U jídel typu stir-fry, tedy připravovaných postupným smažením ve woku, trvá nejdéle příprava surovin. Jakmile máte pokrájeno a připraveno na dochucování, už vás od servírování dělí opravdu jen jednotky minut. Takže žádné výmluvy na nedostatek času, jídlo plné čerstvé zeleniny a masa můžete zvládnout, i když je vám pojem „volný čas“ víc než cizí.

Hovězí stir-fry s brokolicí a rýží

Na 2 slušné porce potřebujete:

  • 1 malá brokolice (300 g)
  • 2 jarní cibulky
  • Rostlinný olej 
  • 250 g flank nebo skirt steaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 až 2 lžíce strouhaného zázvoru

Na omáčku:

  • 100 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 2 lžíce ústřicové omáčky

K podávání:

  • 1 malý hrnek jasmínové rýže
  • Sůl
  • Sezam

Postup

  1. Rýži pořádně propláchněte a uvařte v 2,5 hrncích osolené vody pod pokličkou doměkka. Z rychlejších příloh se hodí rýžové nudle, případně přílohu vynechejte úplně.
  2. Maso vyndejte ideálně hodinu předem z lednice, aby zteplalo. Rozdělte ho na asi 4cm špalíky a ty pokrájejte kolmo na vlákna na co nejtenčí nudličky. Brokolici rozeberte na malé růžičky a košťál nakrájejte na tenké plátky. Jarní cibulku očistěte a nasekejte na kolečka. Do malé misky prolisujte česnek, najemno nastrouhejte zázvor a nasekejte chilli papričku. Všechny suroviny na omáčku prošlehejte.
  3. Ve woku nebo široké pánvi rozehřejte trochu oleje (výborný je sezamový nebo arašídový) a velice zprudka v něm za stálého míchání 2 až 3 minuty restujte brokolici s cibulkou, až jsou na skus propečené. Vyndejte stranou, v pánvi rozehřejte další olej a taktéž velice zprudka v něm orestujte maso, aby se ze všech stran zatáhlo a zlehka opeklo. Pokud by pustilo vodu, pokračujte v restování na vysokou teplotu, až se všechna odpaří a maso se začne opět opékat. Přidejte česnek, zázvor a chilli, nechte pár vteřin rozvonět, do pánve vraťte brokolici a zalijte připravenou omáčkou.
  4. Několik minut zahřívejte, aby se škrob provařil a omáčka zhoustla. Ochutnejte, dochuťte a podávejte s uvařenou rýží a posypané sezamem nebo další jarní cibulkou.

Jak na dokonale šťavnaté maso: Flank steaku (potažmo chuťově výraznějšímu, ale ještě tužšímu skirt steaku) stačí opravdu krátká tepelná úprava – jakmile ji přetáhnete, hrozí, že bude tuhý. Maso si taky můžete dát před krájením na 20 minut do mrazáku, půjde vám pak snáze nakrájet na tenké plátky. Že neuškodí ani dobře naostřený nůž, je asi jasné.

Další možnosti dochucení: Omáčku dolaďte čerstvě mletým bílým pepřem, vínem Shaoxing, špetkou skořice, kořením pěti vůní nebo pálivou pastou gochujang. Kromě brokolice se hodí i jiná zelenina (třeba rané zelí, mrkev, lusky nebo paprika) a na závěrečné posypání můžete místo sezamu použít sekané arašídy nebo kešu oříšky.