Jedlé kaštany se svou nasládlou chutí a jemnou konzistencí skvěle hodí do sladkých i slaných receptů. Ať už se pustíte do klasických pečených kaštanů, čokoládové pěny s kaštany, nebo vyzkoušíte kaštanový cheesecake, určitě se stanou vaší oblíbenou podzimní surovinou.
V naší bábovce používám už hotové slazené kaštanové pyré, které lze sehnat v obchodech se zdravou výživou, maďarských potravinách nebo na Rohlíku.
Kaštanová bábovka
Na 1 menší bábovku (forma cca 1,1 l) potřebujete:
- 4 vejce
- Špetka soli
- 50 g cukru krupice
- 200 g kaštanového pyré
- 80 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 25 ml rumu tuzemáku
- 75 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Dále:
- Moučkový cukr na posypání
- Mouka a trocha másla na vymazání formy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C, spodní a horní ohřev. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo sladkou strouhankou (z namletých piškotů).
- U vajec oddělte bílky od žloutků. Vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Pak do sněhu zašlehejte krupicový cukr.
- V jiné misce ušlehejte žloutky s kaštanovým pyré, povoleným máslem, vanilkovým extraktem a rumem, dokud nevznikne hladká směs. Pak do ní prosyjte moukou s práškem do pečiva a zamíchejte. Stěrkou do těsta jemně zapracujte bílkový sníh.
- Těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte 40 až 50 minut, nebo dokud špejli zapíchnutou doprostřed nevyndáte čistou.
- Bábovku nechte asi 4 minuty odpočinout ve formě, než ji opatrně vyklopíte na drátěnou mřížku. Před podáváním bábovku posypejte moučkovým cukrem.