Jedlé kaštany si můžete vychutnat i bez návštěvy vánočních trhů a popálených prstů při jejich vylupování. Je to trochu podvod, ale v sezoně koupíte (i na Rohlíku a Košíku) kaštany už oloupané a předvařené. Veškerou další práci za vás při výrobě kaštanové pěny odvede mixér a vám tak zbude víc času na jiné podzimní radovánky.

Snadná kaštanová pěna s čokoládou

Na 5 porcí potřebujete:

  • 500 g předvařených vyloupaných kaštanů
  • 400 ml plnotučného mléka 
  • 50 g cukru krupice (dle sladkosti čokolády)
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu nebo brandy
  • 200 ml šlehačky
  • 1 až 2 lžíce cukru

Postup

  1. Asi 50 g kaštanů nechte na ozdobu, zbytek spolu s mlékem, cukrem a solí vařte přibližně 20 minut za občasného míchání doměkka. Vmíchejte kostičky čokolády (část můžete škrabkou na zeleninu nastrouhat na hoblinky na ozdobu) a nechte rozpustit.
  2. Přidejte vanilku, alkohol a smetanu, přemístěte do blenderu a rozmixujte dohladka. Rozdělte do skleniček a nechte vychladnout. Před podáváním ozdobte hoblinkami čokolády a odloženými kaštany. Ty nechte vcelku nebo nadrobte a s trochou cukru za stálého míchání v malém rendlíku opékejte, až cukr zkaramelizuje.