Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Na Bún bò Nam Bô narazíte prakticky v každém vietnamském bistru, nicméně možná máte své oblíbené, odkud vám chutná nejvíce.  Až zjistíte, jak je tento vietnamský salát ve skutečnosti snadný na přípravu, oblíbíte si ho ještě víc a vyzkoušíte si ho s chutí vyrobit sami. Věřte, že bude stejně tak výtečné, jako to z vašeho oblíbeného podniku.

A ještě na závěr – víte, co v překladu Bún bò Nam Bô znamená? Bún – nudle servírované s hovězím masem – bò. A Nam Bô je název oblasti, ze které tato delikatesa pochází.

Bún bò Nam Bô

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g hovězí zadní kýty
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 až 2 lžíce rostlinného oleje

Omáčka:

  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička (např. rawit)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 170 ml horké vody

K servírování:

  • 150 g rýžových nudlí bún – tenké kulaté nudle
  • ¼ ledového salátu
  • 1 mrkev
  • ½ salátové okurky
  • Hrst vyloupaných (nesolené) arašídů
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • Hrst mungo výhonků
  • Hrst smažené cibulky
  • Čerstvý koriandr, můžete přidat i perilu a mátu
  • Chilli paprička

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájejte na velice tenké nudličky a přendejte do mísy. Pokud by se vám maso špatně krájelo, uložte ho před krájením na půl hodiny do mrazáku. Citronovou trávu oloupejte – asi 2 až 3 vrstvy, aby vám zbyl měkčí střed. Nakrájejte najemno a přidejte k masu. Najemno pokrájejte i česnek a také ho přidejte do mísy. Zakápněte rybí omáčkou, olejem a promíchejte. Nechte chvíli odpočívat v lednici.
  2. Prozatím uvařte nudle podle návodu. Uvařené nudle sceďte a přelijte studenou vodou. Nechte okapat.
  3. Zeleninu nakrájejte na nudličky. Arašídy opečte na pánvi do zlatova na lžičce oleje. Poté podrťte čepelí nože ne menší kusy.
  4. Připravte si omáčku. Cukr, najemno nasekaný česnek a chilli papričku nasypejte do misky. Přilijte rybí omáčku a rýžový ocet a nakonec zalijte horkou vodou. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Teď na řadu opět přichází maso. Pánev pořádně rozpalte, maso do ní vsypte a vařečkou rozprostřete, aby se co nejméně dotýkalo. Zprudka restujte. Hotové je během pár minut.
  6. Do dvou misek nebo hlubokých talířů rozdělte nudle, zeleninu a maso. Posypejte arašídy, cibulkou a bylinkami. Podle chuti posypejte najemno nakrájeným chilli. Servírujte s omáčkou – tou si před konzumací celý salát zalijte.