Znáte snad lepší způsob, jak začít úspěšný den, než pořádnou snídaní? My také ne, razíme heslo, že snídaně je základ dne, tak proč si ráno nezpříjemnit. Makové lívance máte hotové za pár minut, jsou vláčné a nadýchané a se švestkovou omáčkou ovoněnou perníkovým kořením tvoří neprůstřelné kombo. 

Můžete je doplnit vším, co máte rádi, my doporučujeme zejména tvaroh, bílý jogurt či zakysanou smetanu, které se svou nakyslou chutí ke švestkám a máku skvěle hodí. Nebojte se přidat také ořechy, zejména pekanové, které jsou na podzim jak dělané. 

Makové lívance se švestkami

Na 4 porce lívanců potřebujete:

  • 2 vejce
  • 250 g mléka
  • 20 g třtinového cukru
  • 20 g řepkového oleje
  • 220 g hladké mouky
  • 40 g mletého máku
  • Lžička kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • Olej na smažení

Na švestkovou omáčku:

  • 350 g švestek
  • 55 g třtinového cukru
  • Lžička perníkového koření
  • Voda dle potřeby

Postup

  1. Vejce, mléko, cukr a olej lehce prošlehejte. Přisypte mouku, kypřicí prášek a sůl a metličkou vyšlehejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte mák a promíchejte. Husté těsto nechte 5 minut odstát. Na troše oleje smažte jednotlivé malé lívanečky. 
  2. Mezitím si připravte omáčku. Švestky pokrájejte na malé kousky a spolu s cukrem a perníkovým kořením pomalu zahřívejte. Přilijte cca 100 ml vody a vařte do té doby, než švestky zcela změknou. Odstavte z plotny a rozmixujte dohladka, poté přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zbytky slupek. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat ještě vodu. 
  3. Hotové makové lívance podávejte s horkou švestkovou omáčkou a čímkoli, co máte rádi. Skvěle se k nim hodí tvaroh, jogurt či zakysaná smetana a pekanové ořechy.