Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

První úkol k dosažení perníkového dortu byste mohli mít již splněn – pokud ho tedy budete stejně jako my zdobit voňavými perníčky, můžete použít zrovna ty, které už máte ve spíži. Pokud se na ně teprve chystáte, jejich vzhled a velikost uzpůsobte právě ke zdobení chystaného dortu. A kdo by snad perníčky ještě neměl a má je v plánu péct, níže se může inspirovat receptem. Dort se obejde i bez nich, jelikož i tak krásně voní a chutná po perníku (…a také po Baileys!), ale díky perníkovému obložení je o dost hezčí a chutnější. Takový dort ozdobený větvičkami rozmarýnu zkrátka navodí tu správnou atmosféru přicházejících Vánoc.

Na korpus o průměru 20 cm potřebujete:

  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hnědého cukru
  • 200 ml podmáslí
  • 200 g másla + na vytření formy
  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do perníku s vinným kamenem
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 10 g holandského kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • kůru z 1 pomeranče

Na krém:

  • 350 g mascarpone
  • 5 lžic krémového likéru Baileys
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • čerstvý rozmarýn
  • vánoční perníčky ozdobené bílkovou polevou

Postup

  1. Existují tři možnosti – perníčky na ozdobu dortu už máte nachystané (tím pádem se můžete radovat z polovičního úspěchu), teprve si je připravíte (třeba dle receptu níže) nebo se obejdete bez nich. 
  2. Pusťte se do přípravy voňavého korpusu, který je potřeba nechat úplně vychladnout, než jej před nanesením krému prokrojíte. Nachystejte si všechny suroviny, aby získaly pokojovou teplotu. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry do pěny (použijte ruční metlu nebo kuchyňského robota), přilijte k nim podmáslí a postupně i rozpuštěné zchladlé máslo. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Smíchejte suché ingredience – mouku se špetkou soli, prášek do perníku, jedlou sodu, prosáté kakao a perníkové koření. Přistrouhejte k nim pomerančovou kůru a promíchejte. K sypké směsi přilijte za stálého míchání tekutou máslovou směs a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně pomocí stěrky vetřete vyšlehané bílky.
  4. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a strany vymažte kouskem másla. Vystřihněte pečicí papír dokola celé formy a přitiskněte jej na vymazané boky, kde bude pěkně držet (případně vysypejte hrubou moukou). Do formy nalijte těsto a lehkým poklepáním o pracovní desku jej urovnejte. Pečte při 180 °C přibližně 50 minut. Po dopečení proveďte test špejlí, ať máte jistotu, že je korpus řádně propečen.
  5. Korpus nechte zchladnout, pak z něj sejměte formu a nechte zcela vychladnout na mřížce. Mezitím si připravte krém. Mascarpone smíchejte s Baileys likérem, vanilkovou dření a prosátým moučkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte dotuha a poté vmíchejte k mascarpone. Společně ještě prošlehejte do hladkého krému a nechte vychladit. 
  6. Vychladlý korpus prořízněte na tři díly. Na každou část korpusu rozetřete poctivou vrstvu krému a vyskládejte na sebe. Nakonec rozetřete krém i po stranách dortu a zarovnejte. Z vnější strany dortu vyskládejte kolem dokola perníčky různých tvarů a velikostí.
  7. Horní část dortu ozdobte též několika perníčky a pro doladění vánoční atmosféry můžete použít pár větviček rozmarýnu, které budou představovat stromy. A to je vše, perníkový dort je na světě a vy se do něj můžete zvesela pustit. Když ho necháte nějakou dobu proležet v lednici, bude ještě lepší, ale kdo by to vydržel, že?

Na medové perníčky:

  • 180 g másla
  • 200 g lesního medu
  • 550 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 2 vejce
  • 1 až 2 žloutky na potření

Na bílkovou polevu:

  • 250 g prosátého moučkového cukru
  • 1 bílek
  • ½ lžičky citronové šťávy

Postup

  1. Máslo rozehřejte, vmíchejte k němu med a nechte zchladnout. Mouku smíchejte se špetkou soli, práškem do perníku, jedlou sodou, moučkovým cukrem a perníkovým kořením. Vmíchejte vejce a máslo s medem. Vypracujte hladké pevné těsto a nechte jej ve folii ideálně přes noc odležet. Bude ale stačit i pár hodin. 
  2. Odleželé těsto vyválejte na plát o tloušťce 3 až 5 mm. Vykrájejte nebo vyřezejte z něj tvary podle vlastních preferencí a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Na jeden plech skládejte vždy tvary podobných velikostí, aby se všechny propekly stejně. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C 8 až 10 minut. Jakmile perníčky po této době vyběhnou a začnou se vybarvovat, vyjměte je z trouby a potřete žloutkem smíchaným s trochou vody. Pak je znovu vraťte na 2 až 3 minuty do trouby a dopečte dozlatova. Celkovou dobu pečení uzpůsobte vždy velikosti perníčků. Z uvedeného množství budete mít okolo 53 středně velkých perníčků.
  3. Prosátý moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu dejte do mísy a šlehejte na vyšší stupeň do zhoustnutí. Zabere to asi 2 minuty, než se začnou tvořit na metle špičky. Takto hustá poleva je vhodná na zdobení linkami. Pokud byste chtěli na perníčkách zdobit větší plochy, nařeďte odebranou část bílkové polevy ještě trochou citronové šťávy. Připravenou polevu přendejte do zdobicího sáčku s malou tryskou a vychladlé perníčky ozdobte dle libosti.