skip to main content

Snídaně, svačina i dezert. Celozrnné mrkvánky plněné tvarohem a hruškami bodnou kdykoli během dne

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kombinace tvarohu s hruškami nezklame v žádném dezertu a mrkvánky jsou toho důkazem. Vláčné těsto s delikátní náplní rozhodně ocení leckterá návštěva, ale nemusí jít vyloženě o slavnostní okamžik, který si zaslouží tento efektní dezert. Díky celozrnné mouce získávají mrkvánky plusové body v pomyslné tabulce zdravých svačin a tvaroh bohatý na bílkoviny k nim přičítá další. Tím spíš, když jde o tvaroh farmářský.

Farmářský tvaroh, krom toho, že je kvalitní, má i tu výhodu, že bývá o poznání tužší než ten ve vaničce a neteče. Zároveň ale není tak tuhý a hrudkovatý jako ten v pozlátku. Pokud by se vám takový přece jen zdál, nařeďte ho jednou až dvěma lžícemi smetany.

Reklama

Na cca 20 ks potřebujete:

  • 170 g najemno nastrouhané mrkve
  • 150 g změklého másla
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky + na podsypání
  • Špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Reklama

Náplň:

  • 1 hruška (cca 150–170 g)
  • Javorový sirup
  • Mletá skořice
  • 250 g farmářského tvarohu – polotuhé konzistence
  • 1 žloutek
  • Případně 1–2 lžíce smetany na zředění tvarohu

Postup

  1. Nastrouhanou mrkev, máslo, mouku, sůl a kypřicí prášek zpracujte v pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do lednice. 
  2. Hrušku oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostičky. V misce promíchejte se lžící javorového sirupu a špetkou skořice. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a 15 minut pečte v troubě při 180 °C.
  3. Tvaroh promíchejte se žloutkem a oslaďte jednou až dvěma lžícemi javorového sirupu. Vmíchejte upečenou hrušku.
  4. Těsto vyválejte na plát silný asi 2 mm. Během vyvalování podsypávejte moukou. Vykrajujte kolečka o průměru asi 7 cm, naplňte lžičkou tvarohu a přehněte. Okraje dobře přitiskněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nejlépe se vám bude pracovat s tvořítkem na plněné taštičky.
  5. Mrkvánky pečte při 180 °C 15 minut. 

Reklama
Reklama