Užijte si zbytek léta a zavzpomínejte na mořský vánek při pojídání tuňáka se svěžím lehkým salátem kyselkavé chuti. Příprava je rychlá a chuť tak intenzivní, že z vaší mysli jednoduše nevyprší. Ani kdyby se o to pokoušely deštivé dny.

Tuňák je hbitá ryba nejen při proplouvání mořem, jeho pevné maso připravíte hbitě i v kuchyni. Dbejte na to, ať tuňáka za žádnou cenu nevysušíte. Lahodný tuňákový steak by měl být šťavnatý, vnitřek masa téměř syrový a povrch lehce opečený. Vytěžte zkrátka z pořádného kusu kvalitního rybího masa jen to nejlepší. Začněte s jeho výběrem v kvalitní ověřené rybárně.

tunakovy steak se salatem

Steak z tuňáka žlutoploutvého se svěžím kyselkavým salátem

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 steaky z tuňáka žlutoploutvého
  • Olivový olej
  • Sůl & citronový pepř
  • Vločková sůl na posypání

Na salát:

  • 1 malá červená cibule
  • 6 ředkviček (mix barev)
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce vody
  • Sůl
  • Velká hrst rukoly
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ½ zralého avokáda
  • 2 okurky nakládačky
  • 8 sladkých cherry rajčat
  • 1 zelená jalapeňo paprička
  • 3 velké kapary

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
tunakovy steak se salatem

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na měsíčky, ředkvičky na plátky a smíchejte je s octem, medem, vodou a špetkou soli. Nechte prozatím odležet. Cibule i ředkev trošku zkřehnou a ztratí větší štiplavost.
  2. Ve větší míse smíchejte opranou rukolu, na kostičky nakrájené a citronem zakápnuté avokádo, na kousky nakrájené okurky, rajčata, jalapeňo papričku i kapary.
  3. Nakonec k salátu vmíchejte i naloženou cibuli s ředkvičkami. Smícháním všech ingrediencí připravte zálivku a promíchejte ji se salátem.
  4. Steaky z tuňáka potřete olivovým olejem, osolte a zlehka posypejte citronovým pepřem. Steaky opékejte na rozpáleném grilu z každé strany 1 až 2 minuty.
  5. Tuňáka nechte před zaříznutím chvilku odpočinout. Pak jej ostrým nožem nakrájejte na plátky a servírujte s připraveným salátem. Povrch steaku posypejte vločkovou solí.

Tipy & triky

  • Steaky z tuňáka potřete olejem a lehce osolte klidně den dopředu. Přihoďte k nim rovněž pár snítek čerstvého tymiánu.
  • Doba přípravy steaku záleží na jeho skutečné výšce. Pokud bude mít na výšku cca 2 cm, stačí jej z každé strany opékat asi minutu. Naopak vyššímu steaku (asi 2,5 cm) dopřejte minutu až dvě. Ostatně jeho propečenost můžete krásně sledovat z boku při samotné přípravě (pokud pracujete na otevřeném grilu).
  • Vyzkoušejte další skvělé rybí rychlovky jako třeba garbanzos con merluza nebo rychlé rybí kari.