Co můžete očekávat od kříženců japonských mochi koláčkůamerických cookies? Drobné mochi se připravují ze speciální mouky z lepkavé rýže. Tu seženete v obchodech s asijskými potravinami a ingrediencemi. Pokud jste už zkoušeli recept na daifuku (odnož mochi), víte, že těsto má mazlavou a lepkavou konzistenci. Cookies zase definuje zploštělý tvar a křupavý povrch. I tyto sušenky jsou na povrchu křupavé, uvnitř však mazlavé jako mochi. Také kombinace sladkého rýžového těsta s lehce natrpklým matcha čajem má něco do sebe.

Pokud si chcete tyto „gumové“ sušenky připravit, kromě speciální mouky to bude chtít i trochu trpělivosti. Možná že se vám nepovedou hned napoprvé. Ale při druhém pokusu už budete vědět, na co si dát případně pozor. Nejdůležitější faktor úspěchu je tloušťka těsta obepínajícího náplň. Je potřeba, aby seshora bylo opravdu dost těsta, jelikož má tendenci se roztékat a z náplně by sklouzlo. Proto se snažte, aby vespod bylo těsta co nejméně. Dalším důležitým bodem je chlazení těsta a v neposlední řadě sledování cookies před koncem pečení. Přehřátá náplň bude fungovat jako láva – zpod těsta se začne pomalu zvedat do kopce, až těsto protlačí.

Veganské sušenky matcha mochi cookies

Na 10 kousků potřebujete:

  • 140 g mouky z lepkavé rýže (tzn. ne klasická rýžová mouka)
  • 80 g cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 60 g kokosového tuku v pokojové teplotě
  • 100 ml vody

Matcha náplň:

  • 50 g mouky z lepkavé rýže (ne klasická rýžová mouka)
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžička matcha čaje
  • 110 ml vody
  • kukuřičný škrob na podsypání

Postup

  1. Začněte přípravou těsta. Mouku, cukr, škrob a kypřicí prášek promíchejte v misce. Přidejte do misky kokosový tuk a rukama začněte zpracovávat. Když se tuk rovnoměrně dostane do moučné směsi, přilijte vodu a rukama pár minut hněťte. Poté zakryjte fólií a uložte do lednice.
  2. Pusťte se do náplně. Do menšího hrnce vsypte mouku, cukr, matcha čaj a zalijte vodou. Metličkou míchejte, než zmizí hrudky. Hrnec postavte na sporák a na nižším stupni míchejte lžící. V jednu chvíli začne směs „cuckovatět“. Asi po třech minutách míchání se hrudky spojí v jednotnou, ale hustou směs. Stále míchejte, odškrabávejte ode dna a převracejte. Po třech až čtyřech minutách směs změní barvu na tmavší odstín a ještě trochu zhoustne. Odstavte z plotny.
  3. Podsypejte si pracovní plochu škrobem. Na škrob vyklopte zelenou matcha směs a nechte chvíli chladnout. Rukama dobře pomoučenýma škrobem oddělujte kousky směsi a z ní tvořte kuličky o průměru pětikoruny. Mělo by vám vzniknout ideálně deset kuliček. Odkládejte je na škrobem podsypanou plochu.
  4. Cookie těsto vyndejte z lednice a rozdělte na deset stejně velkých kousků. Každý stlačte do koule, nemusí být prozatím nijak pravidelná. Vraťte zpět do misky, zakryjte a vraťte do lednice. Do lednice si navíc nachystejte tác vyložený pečicím papírem.
  5. Z misky v lednici odebírejte jednu kouli po druhé – ostatní ponechte, než z ní budete tvarovat cookies. Kuličku bílého těsta mezi dlaněmi zakulaťte. Bude hezky lesklá. V dlaních ji začněte zplošťovat do placičky o průměru osm centimetrů, přičemž dbejte na to, aby ve středu zůstala placička silná a postupně k okrajům se svažovala a ztenčovala. Okraje pomocí prstů ještě trochu ztenčete. Pokud by se vám v rukách roztékala, pracujte na podložce podsypané škrobem. Doprostřed placičky položte zelený bochánek náplně. Zřejmě se trochu roztekl, což nevadí. Vypouklou stranou jej položte dolů. Okraje placičky stáhněte k sobě a uzavřete. Snažte se, aby překlady (respektive místo spoje) nebyly příliš silné. Nejvyšší vrstva těsta by měla být ideálně nahoře. Pokud by byla horní vrstva těsta tenká, cookies při pečení velice popraskají a těsto z náplně sjede. Spojem dolů položte kouli na připravený tác v lednici.
  6. Pokračujte kousek po kousku, až budete mít všech deset cookies hotových. Nechte v lednici alespoň půl hodiny tuhnout.
  7. Troubu vyhřejte na 200 °C. Cookies přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte třináct až patnáct minut. Nepečte déle, náplň by se nafoukla tak, že by se začala vytlačovat skrze cookie těsto ven.