Ať už dnes slavíte Svátek práce, nebo první máj (či zkrátka jen máte pondělí), vařením nejspíš nechcete strávit mnoho času. Miso špagety máte hotové do 10 minut a hravě s nimi sfouknete oba významné dny – díky tomu, že jsou téměř bez práce, vám rozhodně zbude dost času na jiné činnosti, a pokud přidáte ještě mušle sv. Jakuba, zastane toto ultra rychlé jídlo i důstojnou večeři na den zamilovaných. A to i v případě, že jste na něj zapomněli…
Jakkoli zní kombinace korejské miso pasty s italskými těstovinami a sýrem jako příliš divoká fusion, nebojte se jí. Má velice lahodný konec, který se navíc dostaví už za 10 minut od chvíle, kdy začnete vařit.
Rychlé špagety s miso pastou, sýrem a mušlemi
Na 2 velké porce potřebujete:
- 250 g špaget nebo linguine
- Sůl & pepř
- 40 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce světlé miso pasty
- 50 g sýru Pecorino Romano (nebo parmezánu)
Lze přidat:
- Čerstvé houby (např. žampiony)
- Hřebenatky nebo krevety
- Řasa nori nebo furikake
Postup
- Těstoviny uvařte v dost osolené vodě na skus.
- Mezitím v pánvi, kam se špagety následně vejdou, nechte pomalu na másle rozvonět nasekaný česnek spolu s pořádnou dávkou čerstvě nadrceného pepře. Vmíchejte miso pastu, zřeďte jednou či dvěma naběračkami vody od těstovin, kleštěmi přímo z hrnce z vodou přeložte do pánve uvařené špagety a přidejte sýr. Ještě krátce prohřejte, případně dolaďte další solí, misem, pepřem či vodou a podávejte.
- Na vedlejší pánvi můžete na másle orestovat na tenké plátky pokrájené žampiony nebo osolené a opepřené mušle sv. Jakuba či krevety. Jídlo na závěr posypejte nastříhanou či nadrobenou řasou nebo sekanou jarní cibulkou.
Co dál vařit s miso pastou? Kupte si v asijských potravinách nebo online pořádné balení této zdravé fermentované pasty (jen si zkontrolujte složení, jednotlivé značky se různí v kvalitě) a kromě klasického přimíchání do polévky ji použijte jako geniální marinádu na pečenou zeleninu nebo lososa či s ní ochuťte rychlé asijské nudle.