skip to main content

Zdravě, rychle & delikátně: glazovaný miso losos se soba nudlemi a brokolicí

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Mimo řady zdravotních benefitů se fermentovaná sójová pasta miso vyznačuje také svou všestranností – kromě polévek ji využijete i do dipů, dresinků a hlavně skvělých marinád na maso, ryby a zeleninu. Perfektně se hodí k pečenému lososovi, na kterém v troubě vytvoří skvělou zkaramelizovanou krustičku. Tohle zdravé jídlo navíc zvládnete uvařit i s přílohou v podobě pohankových soba nudlí s brokolicí za dvacet minut.

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 malá nebo baby brokolice
  • 2 filety s kůží z lososa (dohromady cca 400 g)
  • 2 lžíce světlé miso pasty
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička rýžového octa nebo limetové šťávy
  • 1 lžička sezamového oleje

Na sezamové nudle:

  • 150 g miso nudlí
  • Sůl
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • 4 jarní cibulky
  • Sezam na posypání
Reklama

Postup

  1. Brokolici uvařte v páře nebo osolené vodě na skus.
  2. Filety potřete směsí miso pasty, sójové omáčky, medu, rýžového octa a sezamového oleje (skvělé je přidat i špetku chilli nebo srirachy) a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte podle výšky masa 10 až 15 minut. Ryba by měla být propečená, ale stále šťavnatá.
  3. Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Mezitím smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, prolisovaný česnek, strouhaný zázvor, chilli dle chuti a najemno nasekanou jarní cibulku.
  4. Ihned po scezení smíchejte nudle s připravenou omáčkou, ještě na chvíli vraťte do hrnce, aby se prohřály, a podávejte s brokolicí a lososem, vše posypané sezamem, další jarní cibulkou nebo třeba čerstvým chilli.

Tip: Pro krémovější strukturu přidejte do omáčky na nudle 2 lžíce arašídového másla nebo tahini. Brokolici a jarní cibulku můžete také orestovat a až poté přidat ke zbytku, a pokud spěcháte, místo marinády rybu potřete pouze miso pastou a po upečení pokapejte citronem, i to prokáže dobrou službu.

Reklama
Reklama