skip to main content
Technologie

Svatý grál pro rána poté. Zázračný lék na kocovinu testovali na opilých Finech

3 minuty čtení

Ještě že je srpen a do suchého února daleko. Protože výsledky finské studie naznačují, že na univerzitě v Helsinkách objevili poklad, po kterém pasou lidé po staletí: lék na kocovinu.

Jak píše agentura Bloomberg, finský tým zkoumal v randomizované dvojitě zaslepené studii 19 statných Finů, do kterých v kontrolovaném prostředí lili alkohol – v průběhu tří hodin dávku 1,5 gramu alkoholu na kilogram váhy. To je celkem dost panáků na to, aby vás ráno bolela hlava jako střep a žaludek vás prosil o milost.

Jenže našich 19 Finů po tomhle bujarém laboratorním večírku dostalo kouzelnou pilulku – buď placebo, anebo dávku aminokyseliny L-cystein. Studie ukázala, že po dávce 1,2 gramu antioxidantu L-cysteinu doplněného o vitaminy Finové zaznamenali výrazně nižší výskyt bolavých hlav i alkoholem způsobené nevolnosti. Dávka 600 miligramů antioxidantu u testovaných mužů snížila stres a stavy úzkosti.

Výzkum, na kterém se podílela i východofinská univerzita, nicméně narazil i na určité těžkosti. Část účastníků z původně většího testovacího vzorku nedokázala v průběhu tří hodin vypít požadované množství alkoholu, na některé Finy naopak neměla daná dávka alkoholu dostatečný vliv, protože byli v oboru tak dobře vytrénovaní, že neměli žádné příznaky kocoviny.

A jak píšou finská média, vědci museli nakonec ze studie vyloučit i ty, kteří trvali na tom, že po pár laboratorních vzorcích budou ještě pokračovat na tahu v místním baru.

Reklama

Dvě desítky statečných nicméně vydržely všechny nástrahy testu, a tak studie mohla být úspěšně ukončena. Vědci z helsinské univerzity ji teď zveřejnili ve vědeckém časopise Alcohol and Alcoholism – došli k výsledku, že L-cystein nepochybně pomáhá snižovat a v některých případech i úplně eliminovat kocovinu.

Finové kromě toho tvrdí, že podle jejich výzkumu antioxidant snižuje i chuť na konzumaci alkoholu den poté, což by (teoreticky) mohlo snižovat i riziko vzniku závislosti na alkoholu.

Aby těch dobrých zpráv nebylo moc najednou, pojďme se na ten zázračný L-cystein podívat trochu blíž. L-cystein je světu už celkem dlouho známý antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v potravinách bohatých na proteiny, hojně je zastoupen třeba v syrovátce, cibuli, česneku, brokolici nebo ovsu.

Průmyslově se ale většinou vyrábí v Číně (vegani teď přestanou číst), a to většinou z vepřových štětin a paznehtů, lidských vlasů, peří nebo z dobytčích kopyt a rohů. V rohovině je totiž L-cystein obsažen ve vysokých dávkách a relativně snadno se z ní extrahuje.

Aminokyselinu L-cystein vedle samostatných výživových doplňků, kterých je na trhu celkem dost, najdete třeba i v pečivu – často třeba ve vece jako látku E920. Chlebíček jako ultimátní kocovinový treat, anyone?

Reklama
Reklama