Výsledky finské studie naznačují, že na univerzitě v Helsinkách objevili poklad, po kterém pasou lidé po staletí: lék na kocovinu.
Jak píše agentura Bloomberg, finský tým zkoumal v randomizované dvojitě zaslepené studii 19 statných Finů, do kterých v kontrolovaném prostředí lili alkohol – v průběhu tří hodin dávku 1,5 gramu alkoholu na kilogram váhy. To je celkem dost panáků na to, aby vás ráno bolela hlava jako střep a žaludek vás prosil o milost.
Jenže našich 19 Finů po tomhle bujarém laboratorním večírku dostalo kouzelnou pilulku – buď placebo, anebo dávku aminokyseliny L-cystein. Studie ukázala, že po dávce 1,2 gramu antioxidantu L-cysteinu doplněného o vitaminy Finové zaznamenali výrazně nižší výskyt bolavých hlav i alkoholem způsobené nevolnosti. Dávka 600 miligramů antioxidantu u testovaných mužů snížila stres a stavy úzkosti.
Výzkum, na kterém se podílela i východofinská univerzita, nicméně narazil i na určité těžkosti. Část účastníků z původně většího testovacího vzorku nedokázala v průběhu tří hodin vypít požadované množství alkoholu, na některé Finy naopak neměla daná dávka alkoholu dostatečný vliv, protože byli v oboru tak dobře vytrénovaní, že neměli žádné příznaky kocoviny.
A jak píšou finská média, vědci museli nakonec ze studie vyloučit i ty, kteří trvali na tom, že po pár laboratorních vzorcích budou ještě pokračovat na tahu v místním baru.
Dvě desítky statečných nicméně vydržely všechny nástrahy testu, a tak studie mohla být úspěšně ukončena. Vědci z helsinské univerzity ji teď zveřejnili ve vědeckém časopise Alcohol and Alcoholism – došli k výsledku, že L-cystein nepochybně pomáhá snižovat a v některých případech i úplně eliminovat kocovinu.
Finové kromě toho tvrdí, že podle jejich výzkumu antioxidant snižuje i chuť na konzumaci alkoholu den poté, což by (teoreticky) mohlo snižovat i riziko vzniku závislosti na alkoholu.
Aby těch dobrých zpráv nebylo moc najednou, pojďme se na ten zázračný L-cystein podívat trochu blíž. L-cystein je světu už celkem dlouho známý antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v potravinách bohatých na proteiny, hojně je zastoupen třeba v syrovátce, cibuli, česneku, brokolici nebo ovsu.
Průmyslově se ale většinou vyrábí v Číně (vegani teď přestanou číst), a to většinou z vepřových štětin a paznehtů, lidských vlasů, peří nebo z dobytčích kopyt a rohů. V rohovině je totiž L-cystein obsažen ve vysokých dávkách a relativně snadno se z ní extrahuje.
Aminokyselinu L-cystein vedle samostatných výživových doplňků, kterých je na trhu celkem dost, najdete třeba i v pečivu – často třeba ve vece jako látku E920. Chlebíček jako ultimátní kocovinový treat, anyone?
20. 8. 20203 min
Kristýna Tmejová
redaktorka Forbes Česko
Ve Forbesu má na starosti technologický speciál Next, konferenci Next Big Thing a žebříček největších českých rodinných firem. Kromě toho píše o byznysu a miliardářích, testuje nová auta a cestuje – a při tom všem kolem sebe vidí fascinující příběhy. V médiích působí skoro 20 let, začínala v Hospodářských novinách. Vystudovala mezinárodní vztahy a žurnalistiku.