Zázrak je dokonán! Prahu i celou Českou republiku společně s vycházejícím sobotním sluncem prozářil světový rekord keňské běžkyně Peres Jepchirchir. V rámci závodu Prague 21.1 km – Ready for the Restart zaběhla na půlmaratonské distanci čas 1:05:34 a připsala si nový světový rekord v čistě ženském závodě.

Mužský závod ovládl Kibiwott Kandie, jeho čas 58:38 je pátým nejlepším časem všech dob a zároveň nejrychlejším půlmaratonem zaběhnutým na českém území.

Světový rekord na závodě RunCzech padl opět po třech letech. Peres Jepchirchir závodu na 1,3 kilometru dlouhém ovále na pražské Letné naprosto dominovala. Velká favoritka svým soupeřkám nastoupila po 20 minutách a velkou sólojízdou si doběhla pro vavříny. „Jsem strašně spokojená a hrdá. Sice jsem si chvíli myslela, že bych mohla běžet na hranici 65 minut, ale i tak jsem s časem a hlavně novým rekordem vážně spokojená,“ neskrývala vítězka emoce.

Samými úsměvy hýřil také prezident RunCzech Carlo Capalbo, který se svým týmem za pouhé čtyři týdny celý projekt doslova vydupal ze země. „Uspořádat akci světového rozměru v tak krátké době je neskutečné. Myslím, že se nám podařilo vytvořit vzor pro další závody po celém světě. Tohle by mohl být model, jak fungovat v pandemii. Cíl je možná daleko, ale my se nevzdáme,“ dodal Capalbo.

Zatímco obvykle vytrvalkyně běhají s mužskými vodiči, teď se musely spolehnout samy na sebe: Jepchirchir víc než dvě třetiny závodu absolvovala sólo. „Běžet sama je vážně náročné, ale to, že jsem to zvládla, je o to cennější,“ ví staronová rekordmanka. Její výkon ocenil také předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. „Jsem velmi rád, že se takový výkon podařil v České republice. Peres běžela sama, tím je její výkon opravdu unikátní.“

Slova uznání pro celý projekt má také předseda Národní sportovní agentury a někdejší hokejový gólman Milan Hnilička. „Doufám, že to, co se v Praze povedlo, inspiruje ostatní organizátory po celém světě, abychom společně zachránili náš krásný sport, který zažívá těžké časy. Tohle může být opravdu nový start.“