S jarem přichází nová úroda. S novou úrodou jsou tu nové svěží nápady, jak si tyto poklady vychutnat. A veganský talíř s pohankou v krémové tahini omáčce z medvědího česneku spolu s pečenými ředkvičkami a řeřichou je přesně takový svěží vítr do vašeho jarního jídelníčku.

Pokud by vám medvědí česnek nevoněl, můžete namísto něj použít trochu baby špenátu a řeřichu nebo bazalku. Tahini omáčku s bylinkami lze kromě pohanky použít i do bulguru, těstovin nebo luštěnin. Pečené ředkvičky se mohou zase stát skvělým doplňkem salátů či obložených chlebů. Pokud byste chtěli tento pokrm obohatit o bílkoviny, doporučuji zastřené vejce nebo kousky opečeného tempehu.

Foto Martina Baťhová

Pohanka s tahini bylinkovou omáčkou a pečenými ředkvičkami (vegan)

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g pohanky
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 150 g ředkviček
  • 2 až 3 lžičky olivového oleje
  • 20 až 25 g medvědího česneku ( resp. podle chuti; 12 až 15 listů)
  • 2 plné lžíce tahini pasty (60 g)
  • 2 lžičky miso pasty
  • 80 až 100 ml vody
  • Řeřicha

Postup

  1. Pohanku propláchněte vodou. Vložte do hrnce a zalijte 450 ml vody. Osolte, přiveďte k varu a na mírném až středním stupni vařte odklopené 7 až 8 minut. Poté přiklopte, sporák vypněte a nechte 15 minut pod poklicí dojít.
  2. Ředkvičky přepulte. Na plechu vyloženém pečicím papírem pokapejte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Promíchejte a rozprostřete na plechu. Pečte na 200 °C v režimu horkovzduch 10 až 15 minut.
  3. Medvědí česnek, tahini, miso pastu a vodu rozmixujte dohladka.
  4. Hotovou pohanku promíchejte s omáčkou s tahini pastou. Naservírujte na talíře. Posypejte pečenými ředkvičkami a čerstvou řeřichou.
Foto Martina Baťhová