skip to main content

Jaro už má zelenou. Přivítejte ho rychlou řeřichovou polévkou se špenátem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Řeřicha je poměrně specifická bylinka, kterou buď můžete milovat, nebo nesnášet. A když ji milujete, určitě víte, že díky ní nechutná perfektně jen chleba s čerstvým sýrem nebo salát. Jestliže jste řeřichu nezkoušeli přidat do polévky, pojďte do toho právě teď.

Řeřicha je velice nenáročná na pěstování, a proto, i když třeba nejste zrovna zdatný zahradník, je to právě ona, kterou můžete po celý rok pěstovat doma. Stačí jen trocha vlhké vaty a během pár dní máte krásně vzešlé bylinky.

Řeřichová polévka se špenátem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

Reklama
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 větší brambora (cca 180 g po oloupání)
  • 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Špetka muškátového oříšku
  • 200 g špenátu
  • 15 až 20 g řeřichy

K podávání:

  • Zakysaná smetana
  • Křepelčí vejce
  • Řeřicha
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli osmahněte dozlatova. Přidejte podrcený česnek a nechte rozvonět.
  2. Bramboru nakrájejte na drobné kostičky. Vložte do hrnce a zalijte horkou vodou nebo vývarem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, římský kmín, muškátový oříšek, špetku soli a nechte vařit, dokud brambora nezměkne.
  3. Do polévky vložte špenát, míchejte, dokud neovadne. Poté stáhněte z plotny a přimíchejte řeřichu. Nejdřív méně, abyste dokázali ukorigovat její výraznou chuť. Polévku rozmixujte dohladka. Podle chuti dosolte a případně přidejte další řeřichu a znovu rozmixujte.
  4. Pro zjemnění můžete přidat i třictiprocentní smetanu.
  5. Na talíři doplňte kopečkem zakysané smetany, křepelčím vejcem (můžete uvařit naměkko, natvrdo, zkusit připravit pošírované vejce nebo sázené), řeřichou a pepřem.