Než se dostaneme k samotnému „wow“, nelze si odpustit krátkou ódu na šťavnatou chuť biftečků, které báječně chutnají s měkkým a nadýchaným domácím naanem. Bohatou hovězí chuť osvěží okurka a bylinky dotvoří sofistikovanou a harmonickou chuť i vůni celého pokrmu.

A teď to překvapení. Možná byste to nečekali, ale chuť hovězího podtrhne káva s kakaem. Nevěříte? Zkuste a uvidíte. Kávu s kakaem můžete použít také do marinád na grilované hovězí maso. Limetku, kterou jsme v tomto případě použili na avokádo, do marinády přidejte také a nezapomeňte na špetku mletého chilli.

Kromě indického chlebu naan chutnají biftečky perfektně i s kváskovým chlebem. Podávat je můžete také s rýží, pečenými brambory nebo bramborovou či jinou zeleninovou kaší (hrášková, celerová, batátová apod.).

Sekané hovězí biftečky s kávou a domácím naanem

Ingredience na 2 až 4 porce:

 Naan (4 kusy):

  • 12 g droždí
  • Špetka cukru
  • 100 ml vlažné vody
  • 30 g másla + na potření
  • 70 g bílého jogurtu
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • Sůl
  • Černucha setá na posypání (nemusí být)

Mleté hovězí biftečky s kávou (12 až 13 kusů):

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 plátky toustového chleba (50 g)
  • 1 espresso (30 ml silné kávy)
  • 2 lžíce 30% smetany
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 žloutek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kakaa
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

K podávání:

  • 1 velké avokádo
  • Limetka
  • Červená cibule
  • Okurka
  • Zakysaná smetana nebo hustý bílý jogurt
  • Čerstvé bylinky nebo microgreens (*viz tip)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Začněte přípravou naanu. Do mističky rozdrobte droždí, smíchejte se špetkou cukru a zalijte vlažnou vodou. Promíchejte a nechte 15 až 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Máslo rozpusťte a vlažné těsně před zaděláváním těsta promíchejte s jogurtem. V míse smíchejte mouku s větší špetkou soli. Přidejte vzešlý kvásek a jogurt s máslem. Zadělejte vláčné těsto. Misku zakryjte fólií a nechte na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout.
  3. Těsto přemístěte na pomoučený vál a krátce propracujte. Rozdělte na 4 kousky a z každého vytvarujte pomoučenýma rukama bochánek. Poté z těsta vyvalujte nebo vytahujte placku, která se vám vejde na pánev. Opékejte nasucho po 3 minutách z každé strany. Po upečení z obou stran potřete máslem a posypejte černuchou.
  4. Než vykyne naan, pusťte se do přípravy biftečků. Cibuli nakrájejte najemno a na lžíci oleje nechte zesklovatět.
  5. Toustový chléb nalámejte nebo nakrájejte na malé kousky a vložte do misky. Připravte si kávu a smíchejte ji se smetanou. Pokropte kávou pečivo, prsty lehce promíchejte a nechte asi 5 minut nasáknout.
  6. Do větší mísy vložte mleté maso, přidejte restovanou cibuli, nasáklé pečivo, žloutek, prolisovaný česnek, koriandr, římský kmín, kakao, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Směs můžete pro lepší propojení chutí nechat ½ hodiny odležet v lednici.
  7. Z masové směsi tvarujte lehce navlhčenýma rukama drobnější karbanátky. Prostředek se snažte trochu zúžit, neboť maso v troubě vyskočí. Přendejte biftečky na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 230 °C v režimu horkovzduch. Takto zprudka pečte 5 minut. Poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte dalších 12 až 15 minut. Druhá možnost je karbanátky osmažit klasicky na oleji na pánvi.
  8. Avokádo rozmačkejte vidličkou, zakápněte trochou limetkové šťávy, lehce osolte a promíchejte. Cibuli nakrájejte na tenké klínky nebo půlkolečka. Okurku pomocí škrabky nakrájejte na tenké podélné plátky, nebo nakrájejte nožem na slabé plátky napříč.
  9. Naany potírejte rozmačkaným avokádem, obložte okurkou a biftečky, zakápněte podle chuti zakysanou smetanou a posypejte cibulí a bylinkami nebo výhonky.

Tip: k posypání můžete použít například čerstvé oregano anebo mátu pro osvěžení. Originální a velice výrazná je i kombinace s čerstvou řeřichou či estragonem. Poměrně neutrální jsou naopak mladé výhonky, tzv. microgreens. Pokrm můžete doplnit o zdravé enzymy v podobě naklíčených semínek nebo luštěnin.