Oreganem provoněné masové koule v bohaté rajčatové omáčce zapečené mozzarellou a sýrem provolone jsou perfektním pohoštěním, které vás v zimních dnech zaručeně prohřeje. Je to přesně ten typ jídla, který můžete s láskou naservírovat celé rodině, aniž byste v kuchyni strávili půl dne. Připravte ho plný pekáč a přílohu zvolte dle libosti.

K masovým koulím v rajčatové omáčce skvěle pasují různé druhy těstovin, případně bramborová kaše nebo plátky bagety. Díky mozzarelle a sýru provolone je pokrm krémovější a získává ještě lahodnější chuť, barvu i vůni.

Toužíte-li po zdravější přípravě masových koulí, můžete je namísto smažení v pánvi upéct v troubě bez oleje. Zároveň ušetříte i trošku času oproti smažení kuliček ve více dávkách. Jenže! – omáčku pak ochudíte o přípečky z masa, které v základu na pánvi zůstávají…

Hovězí kuličky v rajčatové omáčce zapečené sýrem

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 50 g strouhanky
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce lístků oregana 
  • ½ lžičky nového mletého koření
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na rajčatovou omáčku:

  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce harissa pasty
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 700 g rajčatové passaty
  • 150 ml hovězího vývaru
  • Sůl & pepř
  • 5 snítek čerstvého oregana

Na dohotovení:

  • 125 g mozzarelly z buvolího mléka
  • 125 g sýru provolone
  • Čerstvé oregano
  • Těstoviny (tagliatelle)
  • Bageta rustikální

Postup

  1. Začněte přípravou masových koulí. Do větší mísy vložte mleté maso, strouhanku, nadrobno nasekanou cibuli s česnekem, parmezán a rozšlehané vejce. Přidejte nasekané lístky oregana, nové koření, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše rukama pečlivě promíchejte. Navlhčenými dlaněmi pak vytvarujte 18 až 20 koulí o hmotnosti 40 až 45 gramů.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte olej a vložte polovinu masových koulí. Smažte je za průběžného otáčení ze všech stran do zlatohněda. Jedna várka zabere cca deset minut – přesný čas přizpůsobte skutečné velikosti koulí. Koule vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje. Stejným způsobem zpracujte zbylou dávku. Všechny koule pak přemístěte do zapékací mísy.
  3. Do stejné pánve s olejem přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahněte ji dozlatova a nechte rozvonět nadrcený česnek. Vmíchejte harissa pastu, javorový sirup, passatu a vývar. Směs osolte a lehce opepřete. Přidejte snítky oregana a nechte na mírném plameni 15 až 20 minut probublávat, dokud omáčka lehce nezhoustne.
  4. Vyjměte snítky oregana a přelijte omáčkou masové koule v zapékací míse (32x20x5,5 cm). Mozzarellu nakrájejte na menší kousky, provolone nastrouhejte najemno a oba druhy sýru rozprostřete po celé ploše zapékací mísy. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud sýr na povrchu krásně nezezlátne.
  5. Hovězí kuličky v rajčatové omáčce ozdobte čerstvým oreganem. Podávejte s čerstvými těstovinami tagliatelle nebo plátky rustikální bagety.