Česko je národem domácích pekařů a pekařek a řada lidí peče i na objednávku. Otevřít si ale vlastní podnik, to už chce pořádnou dávku odvahy. Dagmar Tylčerová, které odmalička říkají Daška, takovou odvahu našla a své domácí pečení proměnila v malou provozovnu na pomezí pražských Vinohrad a Žižkova.

Foto Ondřej Tylčer

Značka Sugar MaMa vznikla v roce 2016, kdy se Daška přestěhovala zpátky do rodné Ostravy. „Nedalo se tam tehdy najít nic sladkého, z čeho by si člověk takzvaně sedl na zadek, tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu sama,“ popisuje Daška své začátky. Její podnikání se rozjelo, když byla na rodičovské a začala péct pro několik kaváren.

Po vystudované hotelové škole pracovala za barem a pečení se učila sama. Časem se vrátila do Prahy a prošla si stáží v karlínské Esce. „Minulý rok jsem si říkala, co dál, že buď zkusím něco vlastního otevřít, nebo půjdu získávat víc zkušeností,“ dodává s tím, že se asi do týdne naskytl prostor, ve kterém dnes obchůdek najdete. Rekonstrukce začala v prosinci 2021 a první zákazníci prošli dveřmi letos v květnu.

„Počáteční investice dva miliony byla asi o sto procent vyšší, než jsme si mysleli. Ať už kvůli covidu, cenám nebo celkově nedostupnosti materiálu. Hodně mi pomohla rodina, která velkou část zainvestovala, ale třeba i majitel domu, kterému se náš projekt líbí. Teď musím být pracovitá a vydržet,“ říká Daška s tím, že by byla ráda, kdyby se investice vrátila zhruba za pět let.

Sugar MaMa průměrně napeče sto dezertů denně a k nim další dorty na objednávku. Ráno si také vyberete z nabídky sladkého pečiva, koláčů nebo čerstvě usmažených koblih. Dezerty a dorty se v podniku přímo kompletují, takže se přes den můžete na chvíli stát součástí cukrářského dění. 

Daška ráda kombinuje ne zcela obvyklé chutě, a klasickým dezertům tak dává úplně jiný šmrnc. Jedním z největších favoritů je pistáciový věneček s malinovou polevou. Křehké odpalované těsto se spoustou lehoučkého pistáciového krému a kyselou polevou navrch je perfektní hra vyvážených chutí.

A nebo cheesecake. Obyčejná klasika, mohlo by se zdát. Ne však u Sugar MaMa. Vláčný krémový dort je doplněný velmi výrazným rozmarýnem, který může být pro někoho příliš, ale i tak vás nutí si dávat další a další kousek, protože tato kombinace prostě baví.

U pultu můžete narazit i na fantastické kremrole z křupavého, krásně listujícího těsta s poctivou vůní másla. Nebo na punčové řezy, snad jeden z nejtradičnějších českých zákusků. Upřímně je to pro mě zákusek, který bych si nikdy sama nevybrala, jeho jedovaté barvy a přemíra cukru mě vždycky bezpečně odradí.

Provedení u Sugar MaMa mě ale velmi pozitivně překvapilo, sladkost je vyvážená a chuť postavená na maracuji je zajímavá, exotická, aromatická. Místní „punčák“ rozhodně vylepšuje reputaci tomuto retro zákusku. Ochutnat můžete třeba i maličkou laskonku s lískovými ořechy v karamelu s krémem, který je poměrně dost slaný, ale právě díky soli je mnohem zajímavější. 

Obecně jsou dezerty od Dašky tak akorát sladké, aby vynikly všechny chutě, a přitom je sladkost nepřebila. Je to obecný trend v moderní cukrařině a právě tímto směrem se Daška chce ubírat. Kromě dezertů si můžete odnést třeba křupavou granolu, nadýchané maracujové marshmallows, karamel do domácího pečení nebo čerstvé sušenky.

V obchůdku Sugar MaMa pořídíte všechno, co budete potřebovat na oslavu nebo na návštěvu, a to včetně čerstvě řezaných květin a lahve nachlazeného naturálního vína. Nabídka se bude neustále obměňovat, takže se rozhodně nemůže stát, že vás začne nudit.

Není divu, že sem každou chvíli někdo zvědavě nakukuje, nechá se nalákat omamnou sladkou vůní a ti, kteří neodolali, se velmi rychle začínají vracet.