Když se řekne brownies, asi první synonymum, které vám v mysli vyvstane, je čokoláda. To první, co možná napadne dietáře, je varování „nesahat“. I když čokoládu možná berete na milost, nelze opomenout, že kalorie v brownies nejsou jen o čokoládě, ale především o náloži tuku a cukru, které se do těsta obvykle přidávají. S tím si však umíme poradit! Odlehčenou a zdravější variantu brownies totiž upečete z fazolí. Dezert přitom nepostrádá typickou hutnou chuť, sladkost a vláčnost. Nicméně, co v brownies nesmí chybět, aby to stále byly brownies, je čokoláda!

Čokoláda nechybí ani v tomto receptu, kde jsem použila 85procentní čokoládu s intenzivní kakaovou chutí. Brownies se za mne obejdou zcela bez přidaného tuku, ale pokud byste na vláčnosti chtěli ještě trochu přidat, vmíchejte do rozpouštěné čokolády plnou lžíci kokosového tuku. Milovníkům kontrastů silně doporučuji přidat mátu, která to lahodné potěšení ještě navíc příjemně osvěží.

Bezlepkové fazolové brownies bez mouky

Na formu o velikosti 25 x 25 cm potřebujete:

  • 150 g čokolády s 80–85% obsahem kakaa
  • 400 g sterilovaných fazolí cannelloni (čistá váha bez nálevu)
  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru, xylitolu či erythritolu
  • 30 g holandského kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (6 až 7 g)
  • Hrstku lístků máty, najemno nasekané (lze vynechat)

Postup

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Můžete přidat plnou lžíci kokosového oleje. Brownies pak budou o něco chutnější, ale olej není potřeba.
  2. Sterilované fazole v cedníku propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Přendejte do mixéru a dohladka rozmixujte. Přidejte vejce, cukr a mixujte dále asi po dobu 1 až 2 minuty. Vznikne vám světlá pěna.
  3. Dvě třetiny pěny odlijte do větší mísy. Ke zbylé třetině vlijte rozpuštěnou čokoládu (nesmí být horká). Mixér na chvíli spusťte a nechte čokoládu s fazolovou směsí dobře promísit. Směs trochu zhoustne, resp. ztuhne.
  4. Čokoládovou složku vmíchejte do oddělených dvou třetin fazolové pěny. Do mísy prosejte kakao s kypřicím práškem. Přidejte najemno nasekanou mátu anebo dochuťte tím, co máte raději – může to být vanilka, skořice atd. Pomocí stěrky těsto zlehka promíchejte.
  5. Těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem. Povrch uhlaďte.
  6. Pečte při 180 °C po dobu 35 minut. Po vyndání nechte alespoň chvíli chladnout. Brownies můžete krájet lehce vlažné.

Další možnosti ochucení: Kromě máty můžete těsto dochutit i 2 lžičkami vanilkové pasty či extraktu, 1 až 2 lžičkami skořice či stejným množstvím podrceného růžového pepře.