skip to main content

Jako brownie, ale ze zdravých surovin. Zkuste nepečené arašídové řezy bez lepku & rafinovaného cukru

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Nechci vás strašit, ale období plné cukroví, chlebíčků a morální kocoviny ze zkonzumovaného množství jídla a alkoholu je za dveřmi, takže pokud chcete letos ještě trochu odlehčit, je nejvyšší čas. Na druhou stranu, kdo by zvládal náročný konec roku bez dezertu… Udělejte kompromis s nepečeným arašídovým brownie – je ze samých zdravých surovin, díky ořechům dost syté, takže vám bude stačit jen malý kousek (ok, spíše dva až tři) a na chuti mu to přitom nijak neubírá.

Na pekáček 20 x 20 cm potřebujete:

  • 9 lžic rozpuštěného arašídového másla (150 g)
  • 1 hrnek mandlové mouky (130 g)
  • 1 hrnek kokosové mouky (120 g)
  • 4 lžíce holandského kakaa (40 g)
  • 6 lžic čekankového nebo javorového sirupu (75 g)
  • 1 lžíčka vanilkového extraktu
  • 10 lžic vody (80 g)
  • Špetka soli
Reklama

Na polevu:

  • 5 lžic čekankového nebo javorového sirupu (50 g)
  • 3 lžíce holandského kakaa (30 g)
  • 3 lžíce rozpuštěného arašídového másla (50 g)
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku (20 g) nebo více arašídového másla
  • Špetka soli

Postup

  1. Pekáček vyložte potravinářskou folií nebo pečicím papírem. Všechny suroviny na korpus rozmixujte na hladkou pastu. Ze stěn mixéru je třeba ji několikrát postupně seškrabávat, aby se vše dobře spojilo.
  2. Kdyby byla hmota příliš drolivá, přidejte trochu vody nebo arašídového másla a podle chuti také případně doslaďte. Rukama natlačte do pekáčku a dejte do lednice, než si připravíte polevu.
  3. Na tu postupujte úplně stejně – vše společně rozmixujte a případně doslaďte. Rozetřete přes ořechovou vrstvu, nechte v chladu zatuhnout a poté krájejte na čtverečky. Uchovávejte v dobře uzavřené dóze v lednici a spotřebujte do 14 dnů.

Tip: Část řezů zamrazte – jsou poměrně syté, takže jich nesníte tolik jako tradičních sladkostí, a takto poslouží jako prima záchrana v případě naléhavé potřeby (zdravého) dezertu. Povrch řezů můžete posypat drcenými kakaovými boby, arašídy nebo třeba kokosem.

Reklama
Reklama