Tomáš Oujezdský není na gastroscéně Prahy 7 žádným nováčkem.

Před několika lety se mu podařilo rozjet dnes už kultovní bistro Mr.HotDoG, se Silvií Jackson později přidal holešovické Big Smokers a s jeho posledním počinem Sandwich Rodeo rozšiřuje letenskou základnu.

Tomáš se přitom do gastra vrhl po hlavě po kancelářské práci, při níž plánoval letecké posádky, a jak sám se smíchem dodává, alespoň to využije při plánování směn.

I když Letná nebyla první volbou pro Mr.HotDoG a k místu se dostal náhodou, dneska je za ni Tomáš rád. Možná si pamatujete domácí potřeby na rohu ulic Milady Horákové a Kamenické, které tady byly řadu let.

Právě ty vystřídalo Sandwich Rodeo se svým americkým konceptem připomínajícím dinery, jaké znáte z filmů. S Mr.HotDoG jsou ve stejném domě a myšlenka, že by se rozrostl do větších prostor, možná byla někde vzadu v hlavě, ale nechtěli pokazit něco, co funguje a podle Tomáše by mu to tady neslušelo.

„V HotdoGu jsme dělali speciály, na které ale nebyl moc prostor a mohly být třeba jen jednou za rok. Z toho vznikla myšlenka vytvořit místo, kde se budeme věnovat tomu, co nás baví a budeme si moct víc hrát,“ popisuje začátky Tomáš.

I s ohledem na nedostatek pracovní síly zvažoval variantu fast foodu a obsluhy přes pult, ale čím víc celý projekt postupoval v realizaci, tak si uvědomoval, že to sem úplně nesedí a jídlo nejde vyrobit tak rychle, aby se po objednávce podávalo přes pult. Proto z myšlenky sešlo, i když si ji chvíli vyzkoušeli při zkušebním provozu na začátku června, kdy ještě nebyl interiér restaurace hotový, ale chtěli otevřít a začít testovat kuchyň.

Rohový prostor a skleněné výlohy možná trochu vybízely k tomu, aby se proměnily do stylu amerických dinerů, které má Tomáš obecně rád. „Tyto interiéry v Americe přežívají dodnes a podniky s obrovskou tradicí třeba z 30. a 40. let jsou stále otevřené,“ doplňuje Tomáš, proč se vydal cestou boxů s koženými sedačkami a retro designem 70. let.

K prostoru se dostali minulý rok v červnu a původní plán byl otevřít v únoru, což byl podle Tomáše hodně optimistický odhad. „HotdoG byl extrémní, ten jsme dali dohromady do tří měsíců od převzetí prostoru, což teď nevím, jak jsme udělali. Tady byly stavební úpravy oproti představám složitější,“ doplňuje Tomáš a vysvětluje, že možná i proto byla investice namísto odhadovaných sedm milionů téměř dvojnásobná.

„Pustil jsem se tady do toho na vlastní pěst, připomněl si, kolik věcí je potřeba na začátku skloubit, a podobně jako jsem neodhadl čas otevření, tak jsem neodhadl investici, že jsem to málem nebyl schopný ufinancovat. Takže nevím, jestli to byl dobrý nápad, ale jsem stejně jako v Mr.HotDoG jediným vlastníkem,“ a trochu v nadsázce dodává, že se snad dožije návratnosti investice, která by mohla být tak do třiceti let.

Už po třech měsících od otevření ale dokážou být na nule, což Tomáš hodnotí jako úspěch a je rád, že si k nim hosté nacházejí cestu. „Podařilo se nám vybudovat něco jiného, než co nabízí Mr.HotDoG, což jsme chtěli. Chtěli jsme super jednoduchý koncept i tady, ale náklady jsou nejen kvůli větším prostorám vyšší, ale také si všechno děláme sami a to se taky musí odrazit,“ shrnuje Tomáš.

Sandwich Rodeo na první pohled jako fast food působí, a to je i cílem. Klidně sem můžete vyrazit na rychlý drink nebo pivo. Menu bude mít vždycky nějaký základ, který se ještě dotváří, ale už teď je jasné, že na něm nebudou chybět jídla, která si své místo vydobyla od prvního dne – smažené pálivé kuře a krevetová rolka.

Kromě stálic se bude menu spoléhat na speciály, aby to bylo pro všechny zábavné. V zimě se budou sendviče točit kolem nakládané zeleniny jako třeba zapečené reubeny se švýcarským sýrem nebo podobně těžší jídla, ve kterých se budou podle vlastních slov vyžívat. V létě naopak sáhnou po odlehčenějších variantách.

Kromě sendvičů nechybí ani hranolky, kromě těch klasických třeba ve variantě s grilovaným kuřetem, sýrem a kuřecí gravy, silnou šťávou. Spousta věcí do menu přichází spontánně a zůstávají podle toho, jak se osvědčí.

„V Mr.HotDoG jsme vytvořili tradici lobster rolls, ale kvůli omezeným podmínkám jsme je mohli dělat tak jednou za rok a stejně to nebylo ideální. Snad se nebude HotDoG zlobit, když tuto tradici převezmeme a budeme ji opakovat častěji,“ vysvětluje Tomáš a dodává, že ta první by měla být už 1. října. Tak vyrazte na vyhlášené humří rolky nebo někdy jindy na americké klasiky v letenském podání.