skip to main content

Tohle bistro je doslova Divoký. V šumavském kempu našly domov michelinské hvězdy

Francouzští kuchaři, kteří by u nás vařili v menších městech, nebo dokonce na venkově, to je vyloženě vzácný úkaz. Pokud se však vydáte po památkách, na koupačku nebo se chvíli chcete ztratit v lesích, setkání s francouzskou kuchyní povýší váš výlet na grand voyage. Obzvlášť když se tak stane v retro kempu na pomezí jižních Čech a Šumavy.

Klasický kempový český trojboj klobása, hranolky a smažák tady nečekejte, jakkoli by mu prostředí fandilo. Kemp ze sedmdesátých let, pár omšelých chatek a prostor na stanování, občas kolem kiosku projde koza nebo osel… A to vše zasazené do voňavé divoké letní přírody u rybníka nedaleko hradu Kašperk. Právě do tohoto starého světa vstoupili manželé Jitka a Cyril Sauvage se svojí kuchyní jako zjevení.

Ona s dvouletou zkušeností cukrářky v Alcronu, on jako vyučený kuchař z Paříže se zkušenostmi z luxusních restaurací v Austrálii, Praze nebo rodné Francii – mimo jiné také z michelinského Radissonu v Bordeaux. Takové životopisy nemívají o nabídky nouzi, tak co mladý pár dovedlo do zapadlého kiosku v kempu Ádova osada?

„Kemp vlastní strejda a od čtrnácti jsem sem chodila na brigádu do kiosku. Před pěti lety nám ho nabídl a původně jsme také nabízeli klasiku, to znamená hermelíny, klobásky, smažáky,“ říká Jitka Sauvage. A dnes?

K pití vám přinesou domácí limonády ozdobené čerstvými květinami, vinný lístek s naturálními víny pro Divoké bistro sestavil someliér Zdeněk Oudes z La Degustation Bohême Bourgeoise a na smažák zapomeňte.

Jak napoví tabule s denním menu, v Divokém bistru najdete mezinárodní, asijskou a francouzskou kuchyni. Thajská polévka Tom Yum, šneci po burgundsku, žáby po provensálsku, francouzský hovězí tatarák, burger, lanýžové rizoto s krevetami… A navrch lahodné dezerty jako cheesecake, výběr z makronek, tartaletka s mascarpone a jahodami, palačinka s kaštanovou náplní.

„Naše jídla vychází z přání hostů. Když zjistili, že Cyril je Francouz, začali nás místní a chataři pobízet, ať uvaří něco francouzského. A když se dozvěděli, že jsme přes zimu cestovali po Asii, kde jsme vařili a chodili na kurzy, tak zase chtěli okusit nějaká asijská jídla,“ vysvětluje Jitka, která se kromě dezertů stará o provoz rušného bistra.

Reklama

„Oba sice máme zkušenost z michelinských restaurací, ale to neznamená, že vaříme lépe než kdokoli, kdo vařit umí a dělá to rád. Náš koncept je hlavně jednoduchá kuchyně, ne michelinská, od které mají lidé velká očekávání.“

Jitka a Cyril se potkali v nedaleké restauraci Nebespán v Kašperských horách. Cyril přijel vařit z Francie původně na jednu sezonu, jenže v kuchyni byla Jitka, která se v Nebespánu starala o dezerty, a Cyril už zůstal.

Z Nebespánu oba putovali do Prahy, Jitka do Alcronu a Cyril do Soha, načež přišla nabídka od strýce. Jednoduchý kiosek rozšířili o moderně vybavenou kuchyni, přistavěli terasu s výhledem na rybník (plavky nechte raději v autě nebo v batohu, jde o rybník chovný, půvabný na pohled, ale ne zrovna vábný ke koupání), rozšířili prostor na 70 míst, pořídili gril a pozvali a zaměstnali další kuchaře z Francie i Čech.

Dnes se do Divokého bistra v Ádově osadě bez rezervace většinou nedostanete. Ze starých dob zůstal jen zvyk chodit si objednávat k okénku. A pokud v sobě náhodou máte touhu a odvahu vrátit se v čase, počítejte s tím, že chaty jsou většinou obsazené už v lednu. Ale počítat můžete i s tím, že se tu dobře najíte.

Otevřeno mají v Divokým bistru do konce září a v menu z čerstvých a pokud možno lokálních surovin je vždy polévka, tři předkrmy a až sedm hlavních jídel s tím, že některé hity nesmí nikdy chybět.

„Burger burrito, šneci, žáby a francouzský tatarák jsou vždy. Hodně také děláme ryby. Lidi si rádi dávají třeba typické francouzské jídlo Bouillabaise,“ vyjmenovává Jitka, zatímco se Cyril ohání v malé kuchyni.

Je jedním z mála Francouzů, který své kuchařské umění předvádí na českém venkově a díky kterému můžete ochutnat třeba žabí stehýnka na půvabném místě u obyčejného českého rybníka.

Reklama
Reklama