skip to main content

Delikátní francouzská čočka puy s pečenou zeleninou, gorgonzolou a kari dipem: ideální kombinace k zahřátí organismu

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Francouzská drobnozrnná čočka puy se vyznačuje oříškovou chutí s jemným nádechem pepře. Pro přípravu (pod)zimních salátů je jako stvořená a jistě vás potěší skutečnost, že se jen tak nerozvaří – na talíři vypadá pořád skvěle. A v kombinaci s pečenou zeleninou a sladkokyselou chutí pomeranče jí to sluší ještě víc. Gorgonzola s kari dipem zase dodají celému pokrmu jemný říz. Budete ho jednoduše milovat!

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 pomeranč
  • 1 červenou cibuli
  • 1 lžičku balzamika
  • 1 kg dýně
  • 1 menší červenou řepu
  • 1 palici česneku
  • sůl
  • asi 4 lžíce olivového oleje
  • pár lístků čerstvé šalvěje
  • 100 g krémové gorgonzoly (Cremoso)

Na čočku:

  • 100 g zelené čočky puy
  • sůl
  • hrstku čerstvého koriandru a máty
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku medu

Na dip:

Reklama
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • ½ lžičky kari koření 
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky pečeného česneku
  • hrstku čerstvého koriandru a máty
  • olivový olej na zakápnutí

Postup

  1. Pomeranč zbavte slupky a nakrájejte na kolečka a půl kolečka. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pomeranč s cibulí dejte do misky a promíchejte s krémovým balzamikovým octem. Nechte prozatím stranou.
  2. Dýni rozkrojte napůl, pomocí lžíce vydlabejte semínka a slupku oloupejte pomocí škrabky (jde to mnohem lépe než nožem). Můžete zvolit jeden druh dýně nebo nakombinovat více druhů. Já použila dýni hokaido, která se nemusí loupat, a máslovou. 
  3. Dýni hokaido nakrájejte na měsíce, máslovou pak na menší kousky, zkrátka jak vám to vyjde. Nakrájené dýně vložte na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Přidejte k nim oloupanou a na měsíčky nakrájenou červenou řepu a palici česneku rozebranou na jednotlivé stroužky (se slupkou, nikoliv však nadbytečnou). Přidejte rovněž pomeranč s cibulí, celou směs osolte, přelijte olivovým olejem a posypejte šalvějí. Obsah plechu promíchejte a rozložte po celé ploše. Připravenou směs vložte do vyhřáté trouby na 210 °C a pečte 30 minut do změknutí.
  4. Mezitím si připravte čočku. Zelená čočka se nemusí namáčet, stačí ji propláchnout a vařit ve vodě cca 20 minut, dokud nezměkne. Uvařenou čočku sceďte a dejte do mísy. Osolte ji, přidejte nasekané bylinky a zálivku vzniklou smícháním citronové šťávy, olivového oleje a medu. Ochucenou čočku promíchejte a mísu přikryjte.
  5. Dip k závěrečnému podávání připravíte smícháním jogurtu s kari kořením a citronovou šťávou. Jakmile bude dopečená dýňová směs, vyjměte z plechu 2 stroužky česneku. Vyloupněte je, rozetřete dohladka a vmíchejte k dipu do misky. Navrch nasypejte čerstvě nasekané bylinky a zakápněte olejem.
  6. Čočku s pečenou zeleninou včetně pomeranče naservírujte do hlubokého talíře. Přidejte několik kousků krémové gorgonzoly a podávejte s připraveným kari dipem.

Reklama
Reklama