skip to main content

Fry-Day! Dopřejte si perfektní fish & chips s domácí tatarkou a šťouchaným hráškem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Před Vánoci už stejně nemá smysl snažit se o nějakou střídmost, takže si klidně můžeme dát rozcvičku se smaženou rybu. Perfektní fish and chips v pivním těstíčku s křupavými hranolky, šťouchaným hráškem a domácí tatarskou omáčkou vám zaručeně zpříjemní den!

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g filetu z tresky nebo jiné bělomasé ryby
  • 2 vrchovaté lžíce kukuřičné nebo hladké pšeničné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 280 ml piva (nejlépe ležák či IPA)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vinného octa
  • Řepkový olej na smažení
  • Citron k podávání

Na hranolky:

  • 800 g brambor varného typu A (salátové)
  • Řepkový olej
  • Sůl

Na hráškovou kaši:

  • 350 g mrazeného hrášku
  • 2 lžíce másla
  • Sůl & pepř
Reklama

Na tatarskou omáčku:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce sekané hladkolisté petržele
  • 1 až 2 kyselé okurky
  • 1 šalotka nebo ½ malé cibule

Postup

  1. Začněte hranolky, ty si můžete předvařit i den předem. Brambory pořádně odrhněte (dle stavu slupky případně oloupejte), pokrájejte na hranolky, propláchněte studenou vodou, abyste se zbavili škrobu, a poté v osolené vodě vařte 7 minut. Sceďte a nechte zcela uschnout a vychladnout.
  2. Ve vyšším hrnci, abyste neměli poprskanou celou kuchyň, hodně rozpalte pořádnou vrstvu oleje (měl by mít kolem 180 °C) a hranolky v něm po částech zprudka dozlatova osmažte, to bude trvat asi 5 minut. Rozložte je na papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk. Před podáváním osolte.
  3. Mouku prošlehejte s pivem a solí a těstíčko nechte alespoň půl hodiny nebo i přes noc odležet. Poté do něj vmíchejte sodu a ocet. Rybu pokrájejte na menší kusy, omyjte, osušte, obalte v kukuřičné nebo pšeničné mouce a poté namáčejte do těstíčka.
  4. Rozpalte si pořádnou vrstvu oleje (nebojte se jeho množství – je zásadní pro dobré smažení a přebytečný tuk vsákne papírová utěrka), rybu lehce okapejte z těstíčka, z každé strany ji asi 5 minut dozlatova pečte a poté odkládejte na papírovou utěrku.
  5. V kastrolu rozehřejte máslo, vsypte k němu hrášek, osolte, a asi 5 minut opékejte. Jakmile se dobře prohřeje, rozšťouchejte ho nebo částečně rozmixujte.
  6. Majonézu ochuťte hořčicí, worcesterem, špetkou soli, štědrou dávkou čerstvě mletého pepře a najemno nasekanou petrželí, okurkou a cibulí.

Pečené hranolky: Pokud je pro vás smažené se smaženým moc velká darda, na hranolky pokrájené brambory přímo na plechu promíchejte s trochou oleje a soli a při 200 °C je asi 20 minut pečte dozlatova. Během pečení alespoň jednou promíchejte.