Ačkoli je léto již nenávratně pryč, s naším tropickým dortem si budete opět připadat jako na slunečné pláži. Vláčný kokosový korpus s ananasovou náplní a osvěžujícím nakyslým kokosovým krémem vás vrátí do horkých letních dnů.

Ananasovou šťávu použijte buď čerstvou přímo z odšťavňovače, či kvalitní kupovanou. Dejte si záležet také na výběru kokosu, doporučuji zvolit plod v bio kvalitě, který má více tuku a plnější chuť.

ananasový ort s kokosem

Kokosovo-ananasový dort

Na dort o průměru 15 až 20 cm potřebujete:

  • 200 g změklého másla
  • 50 g řepkového oleje
  • 150 g krupicového cukru
  • 130 g kokosového mléka v plechovce
  • 120 g zakysané smetany
  • 50 g ananasové šťávy
  • 2 vejce
  • 2 bílky
  • 350 g hladké mouky + 2 lžíce na obalení ananasu
  • 60 g sušeného kokosu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 250 g kompotovaného ananasu

Na ananasový curd (náplň):

  • 280 g čerstvého ananasu
  • 2 žloutky
  • 15 g citronové šťávy
  • 40 g moučkového cukru
  • 15 g škrobu
  • 80 g másla

Na krém:

  • 100 g změklého másla
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 600 g smetanového sýru
  • 70 g kokosového mléka v plechovce
  • 50 g sušeného kokosu

Na ozdobu:

  • cca 200 g čerstvého ananasu
  • sušený kokos
  • kokosové plátky
ananasový ort s kokosem

Postup

  1. Začněte s přípravou ananasové náplně. Čerstvý ananas rozmixujte dohladka a přelijte ho do kastrůlku. Žloutky lehce prošlehejte s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem a vmíchejte k ananasové omáčce. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu a vařte pár minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo. Přes jemné sítko směs přelijte do čisté misky a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala náplně. Nechte vychladnout na lince a následně přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny.
  2. Pokud chcete dort ozdobit ananasovými květinami, nyní je ten správný čas je připravit. Troubu předehřejte na 180 °C a velký plech vystelte pečicím papírem. Ananas očistěte a nakrájejte i s tvrdým středem na plátky o tloušťce asi 4 mm. Pomocí papírové utěrky jednotlivé plátky vysušte od šťávy a rovnoměrně poklaďte na plech. Vložte do předehřáté trouby na 30 minut, následně otočte a pečte dalších 30 minut. Ananasové plátky během pečení raději sledujte, aby se nepřipálily. Po vytažení z trouby je ihned vložte do muffinové formy, díky které získají zaoblený tvar podobný květině. Nechte zcela vychladnout.
  3. Připravte korpusy. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím kokosové mléko smíchejte se zakysanou smetanou a ananasovou šťávou. V další míse smíchejte 350 g hladké mouky, kokos, kypřicí prášek, sodu a sůl.
  4. Jakmile je máslo světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka a bílky. Přidávejte po částech a vždy počkejte, až se kompletně zašlehají, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléčnou směs a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Kompotovaný ananas nakrájejte na drobné kousky a promíchejte se 2 lžícemi mouky. Rychle je pomocí cukrářské stěrky zamíchejte do těsta. To zbytečně nemíchejte více, než je potřeba, mohli byste ho přešlehat.
  5. Hotové těsto nalijte do připravených forem, zvažte, zda jsou všechny opravdu stejné, a pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout alespoň 15 minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  6. Jakmile jsou korpusy i ananasová náplň vychladlé, připravte krém. Změklé máslo společně s moučkovým vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, přidejte smetanový sýr a zašlehejte dohladka. Nakonec přidejte kokosové mléko a strouhaný kokos a opět prošlehejte.
  7. Nyní dort zkompletujte. Korpusy lehce seřízněte do roviny a první korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte polovinou připravené ananasové náplně. Přiklopte druhým korpusem a proces zopakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Celý dort pomažte tenkou a uhlazenou vrstvou krému, ta může obsahovat i drobky z korpusu. Dejte ztuhnout do lednice na 30 minut.
  8. Přidejte závěrečnou vrstvu krému, pomažte jak vršek, tak i celý povrch dortu, a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy. Ozdobte strouhaným kokosem, kokosovými plátky a ananasovými květinami.
ananasový ort s kokosem