Ačkoli je léto již nenávratně pryč, s naším tropickým dortem si budete opět připadat jako na slunečné pláži. Vláčný kokosový korpus s ananasovou náplní a osvěžujícím nakyslým kokosovým krémem vás vrátí do horkých letních dnů.
Ananasovou šťávu použijte buď čerstvou přímo z odšťavňovače, či kvalitní kupovanou. Dejte si záležet také na výběru kokosu, doporučuji zvolit plod v bio kvalitě, který má více tuku a plnější chuť.
Kokosovo-ananasový dort
Na dort o průměru 15 až 20 cm potřebujete:
- 200 g změklého másla
- 50 g řepkového oleje
- 150 g krupicového cukru
- 130 g kokosového mléka v plechovce
- 120 g zakysané smetany
- 50 g ananasové šťávy
- 2 vejce
- 2 bílky
- 350 g hladké mouky + 2 lžíce na obalení ananasu
- 60 g sušeného kokosu
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 250 g kompotovaného ananasu
Na ananasový curd (náplň):
- 280 g čerstvého ananasu
- 2 žloutky
- 15 g citronové šťávy
- 40 g moučkového cukru
- 15 g škrobu
- 80 g másla
Na krém:
- 100 g změklého másla
- 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 600 g smetanového sýru
- 70 g kokosového mléka v plechovce
- 50 g sušeného kokosu
Na ozdobu:
- cca 200 g čerstvého ananasu
- sušený kokos
- kokosové plátky
Postup
- Začněte s přípravou ananasové náplně. Čerstvý ananas rozmixujte dohladka a přelijte ho do kastrůlku. Žloutky lehce prošlehejte s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem a vmíchejte k ananasové omáčce. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu a vařte pár minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo. Přes jemné sítko směs přelijte do čisté misky a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala náplně. Nechte vychladnout na lince a následně přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny.
- Pokud chcete dort ozdobit ananasovými květinami, nyní je ten správný čas je připravit. Troubu předehřejte na 180 °C a velký plech vystelte pečicím papírem. Ananas očistěte a nakrájejte i s tvrdým středem na plátky o tloušťce asi 4 mm. Pomocí papírové utěrky jednotlivé plátky vysušte od šťávy a rovnoměrně poklaďte na plech. Vložte do předehřáté trouby na 30 minut, následně otočte a pečte dalších 30 minut. Ananasové plátky během pečení raději sledujte, aby se nepřipálily. Po vytažení z trouby je ihned vložte do muffinové formy, díky které získají zaoblený tvar podobný květině. Nechte zcela vychladnout.
- Připravte korpusy. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím kokosové mléko smíchejte se zakysanou smetanou a ananasovou šťávou. V další míse smíchejte 350 g hladké mouky, kokos, kypřicí prášek, sodu a sůl.
- Jakmile je máslo světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka a bílky. Přidávejte po částech a vždy počkejte, až se kompletně zašlehají, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléčnou směs a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Kompotovaný ananas nakrájejte na drobné kousky a promíchejte se 2 lžícemi mouky. Rychle je pomocí cukrářské stěrky zamíchejte do těsta. To zbytečně nemíchejte více, než je potřeba, mohli byste ho přešlehat.
- Hotové těsto nalijte do připravených forem, zvažte, zda jsou všechny opravdu stejné, a pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout alespoň 15 minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
- Jakmile jsou korpusy i ananasová náplň vychladlé, připravte krém. Změklé máslo společně s moučkovým vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, přidejte smetanový sýr a zašlehejte dohladka. Nakonec přidejte kokosové mléko a strouhaný kokos a opět prošlehejte.
- Nyní dort zkompletujte. Korpusy lehce seřízněte do roviny a první korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte polovinou připravené ananasové náplně. Přiklopte druhým korpusem a proces zopakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Celý dort pomažte tenkou a uhlazenou vrstvou krému, ta může obsahovat i drobky z korpusu. Dejte ztuhnout do lednice na 30 minut.
- Přidejte závěrečnou vrstvu krému, pomažte jak vršek, tak i celý povrch dortu, a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy. Ozdobte strouhaným kokosem, kokosovými plátky a ananasovými květinami.