skip to main content

U jelena nebo na zámku. Kam letos na nejlepší svatomartinskou husu?

Reklama

Gastrosvátek všech milovníků tradiční, ale zároveň velmi vydatné krmě je tu. Výhodou dnešních dnů je, že nemusíte hledat výmluvy, proč si k obědu či večeři dopřát něco tak těžkého – a v doprovodu knedlíků dokonce i velmi kalorického.

Proč máme ale zrovna 11. listopadu, kdy svátek slaví Martin, konzumovat právě tohoto opeřence? Legenda praví, že svatý Martin byl skromný, ale velmi oblíbený poustevník. Když zemřel biskup z francouzského Tours, lidé si jako nového zvolili právě Martina.

Tomu se však do nové funkce nechtělo a schoval se před nimi v jedné z pousteven. A co se nestalo? Prozradily ho husy svým kejháním. Jestli pak byly husy udavačky snědeny, nevíme. Od těch časů je nicméně husa se svatým Martinem neodmyslitelně spojena.

Jinde se říká, že se jednalo o způsob, jak ukončit zemědělský rok, v českých zemích o tomto zvyku vypráví koledy z patnáctého století. A zatímco loni jsme mohli husu péct spoustu hodin doma, nebo si ji nechat kvůli lockdownu dovézt, letos máme šanci zažít gurmánské žně.

Kam na svatomartinskou husu?

Nejen bistro
Kde: Křižíkova 24, Praha 8

V oblíbeném karlínském podniku teď kouzlí šéfkuchař Filip Rakús a na tento týden si pro své zákazníky připravil degustační menu. Nechybí husí vývar, foie gras, ravioli nebo lokše. 

Café Oliver
Kde: T.G. Masaryka 655, Poděbrady

Loni se na poděbradské kolonádě po huse jen zaprášilo, takže se celá akce letos opakuje – rezervujte proto včas. Těšit se můžete na restovaná husí játra s omáčkou z portského vína nebo na husí prsa sous vide s červeným zelím s rozinkami, jablečným pyré a tyrolskými knedlíky.

Červený jelen
Kde: Hybernská 5, Praha 1

Kaldoun i konfitované stehno vám naservírují na různých místech, ale husí pršut? Na ten se sem vyplatí dorazit do pražské Hybernské. Dezert představují buchtičky se sádlem a rumovou omáčkou – šéfkuchař Marek Fichtner zkrátka ví, na co zákazníky nalákat. 

Klika Kitchen
Kde: Hroznová 25, České Budějovice

Od úterý 9. až do neděle 14. listopadu si můžete husí menu vychutnat i v českobudějovickém hotelu Klika. Můžete si být jistí, že tady vám naservírují ty nejlepší pochoutky od místních dodavatelů a farmářů.

Lokál U Caipla, Brno
Kde: Kozí 3, Brno-střed

Reklama

Do brněnského Lokálu přiletí husy ve čtvrtek a zůstanou na menu až do vyprodání zásob. Jednejte proto rychle: kdo dřív přijde, ten si k tomu objedná i víno z ručně sbíraných hroznů.

Chateau Trnová
Kde: Trnová 1, Trnová

Čtyřchodové menu na vás čeká v kouzelném prostředí zámečku Trnová nedaleko Prahy. Tady menu ozvláštnili o husí rillettes jako předkrm a sladkou tečku v podobě pečených fíků s mandlovou zmrzlinou.

Kohout na víně
Kde: Malinovského nám. 2, Brno-střed

Husa a kohout? No jistě! V brněnské restauraci Kohout na víně máte na výběr malé a velké degustační menu a ke každému jídlu vás čeká sklenička mladého vína. To celé si vychutnáte ve funkcionalistickém Domě umění od architekta Bohuslava Fuchse.

Café Savoy
Kde: Vítězná 5, Praha 5

Poctivou hostinu vám naservírují také v pražské kavárně Savoy. Dva druhy zelí, lokše, knedlíky, husa a kaldoun… Tým Františka Skopce zkrátka ví, jak si své zákazníky hýčkat. Nechybí ani koláče a víno, skvěle doplňující malinové zelí a křupavou husu.

Chateau Mcely
Kde: Mcely 61, Mcely

Další zámecká večeře, tentokrát s husím kaldounem a pomalu pečeným stehnem s bramborovými plackami od šéfkuchaře Honzy Štěrby, který se rád inspiruje okolními lesy. Byla by škoda je neprozkoumat, tak si rovnou rezervujte i pokoj.

Pastacaffé Vězeňská
Kde: Vězeňská 1, Praha 1

Kaldoun s raviolou, lívanec na slano, konfitované husí stehno, zelí s rozinkami a jablkem, špekový knedlík a makovec, krém ze smetany, Grappa a švestky. Pokud chcete klienta ohromit na firemním obědě, toto je vaše místo zaslíbené.

Martin’s Bistro
Kde: Velehradská 4, Praha 3

Malé nenápadné bistro na Vinohradech, které ale každý fajnšmekr dobře zná. Vaří zde opravdu skvěle a mezi hosty patří i Tomáš Karpíšek z Ambiente. Po zkušenostech z předchozích let vám radíme, abyste si udělali rezervaci – bývá tu narváno k prasknutí.

Reklama
Reklama