Jednoduché základní suroviny, které máte nejspíš doma, křehounké máslové těsto, šťavnatá náplň a vůně, kvůli které si o horký koláč spálíte prsty, protože mu zkrátka nepůjde odolat. Jablečné linecké řezy jsou spolehlivá klasika, která možná neohromí svým vzhledem nebo exotickými ingrediencemi, ale chutí a strukturou rozhodně ano.

Linecký jablečný koláč na plech

Na plech 25 x 35 cm potřebujete:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 špetka soli

Náplň:

  • 1,5 kg jablek
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku 
  • ¼ lžičky badyánu

Postup

  1. Větší hluboký pekáč (25 x 35 cm) vyložte pečicím papírem nebo pořádně vymažte máslem.
  2. Mouku, pokrájené máslo, cukr, vejce, vanilku, kypřicí prášek a sůl rukama nebo v robotu propracujte, přidejte 5 lžic vody nebo rumu a vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte zpevnit v lednici, než si připravíte náplň.
  3. Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a nahrubo je nastrouhejte. Pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít. Jablka smíchejte s cukrem, pudinkovým práškem a kořením.
  4. Těsto rozpulte, z první části na pomoučené ploše vyválejte plát o kousek větší než plech, který s ním následovně vyložte. Případné okraje zvedněte nahoru.
  5. Na těsto uhlaďte náplň, překryjte taktéž rozválenou druhou polovinou těsta, propíchejte ho vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut do lehce zlatova. Koláč je nejlepší ještě teplý, ale nejlépe se krájí druhý den nebo až zcela vychladne. Skvělý je posypaný moučkovým cukrem.

Tip: Do náplně vmíchejte sekané ořechy, rozinky v rumu nebo brusinky v amarettu.