Včelí úly alespoň u nás doma nesmějí žádný rok chybět. Kromě klasiky vždy ráda připravuji i jednu netradiční variantu, tentokrát jsem zvolila jemnou zelenkavou pistáciovou variantu, která z vašeho stolu zmizí rychlostí blesku.

Toto nepečené cukroví patří mezi obávané druhy, se kterými se nikdo nechce zdržovat kvůli zdlouhavé přípravě, se správnými pomocníky je však máte raz dva hotové. Doporučuji kromě klasické formičky na úly zakoupit i stojánek a tvořítko na náplň, vše prodává například Tescoma. Nezapomeňte, že nepečené cukroví je třeba připravovat těsně před Vánoci a zkonzumovat nejdéle za deset dnů.

Pokud nemáte náladu zkoušet nové příchutě, vyzkoušejte recept na tradiční variantu vosích hnízd s domácím vaječným likérem a lineckým místo piškotů. Milovníci karamelu pak jistě ocení delikátní karamelové včelí úlky.

Nepečené cukrové pistáciové včelí úly (vosí hnízda)

Na cca 30 kusů potřebujete:

  • 175 g dětských piškotů
  • 80 g pistácií
  • 135 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 120 g pistáciové pasty (viz níže)
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na vysypání formy

Na pistáciovou pastu:

  • 130 g pistácií
  • 80 g vody

Na pistáciovou náplň:

  • 60 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g pistáciové pasty
  • cca 30 dětských piškotů na dokončení

Postup

  1. Začněte s přípravou pistáciové pasty. Asi 1 litr vody přiveďte k varu, jakmile se začne vařit, nasypte do ní pistácie, odstavte z plotny a nechte namočené 2 minuty. Sceďte, pistácie přesuňte do čisté utěrky a opatrně je v utěrce třete o sebe, tím odstraníte jejich slupku. Jakmile jsou pistácie oloupané, přesypte je do mixéru a rozmixujte na malé drobky. Nyní přilijte vodu a mixujte do té doby, než vznikne hladká hustá pasta, mělo by jí být asi 180 g. Dejte prozatím stranou.
  2. Nyní připravte těsto. Pistácie i piškoty rozmixujte na malé drobky. V míse je smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte změklé máslo, rum a 120 g pistáciové pasty a v robotu či ručně vypracujte hladké a lehce lepivé pistáciové těsto. Nechte ho ztuhnout v lednici alespoň hodinu.
  3. Mezitím připravte náplň. Změklé máslo společně s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte zbytek pistáciové pasty a zašlehejte dohladka. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku.
  4. Z odleželého těsta začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Nechte ztuhnout v lednici, nejlepší jsou alespoň 2 dny odleželé v lednici.