Šetřete časem, ne kvalitou. Pojměte se mnou letošní vánoční přípravy efektivně a sfoukněte lahodný vaječný likér, křehké máslové linecké a ty nejlepší včelí úlky při jednom. Začněte vaječňákem, ať máte u pečení co upíjet, pokračujte lineckým a klidně až za pár dnů se dejte do nepečeného cukroví v podobě úlků. První dvě zmíněné do nich totiž využijete. A týden před Vánoci už jen poslepujete linecké.

Nekažte si lahodná vosí hnízda napůl suchými a napůl navlhlými piškoty a zkuste je letos vyměnit za křehká linecká kolečka. Nepečené cukroví pak naplňte božským domácím vaječňákem z prvotřídního rumu, ten rozdíl u obojího rozhodně poznáte.

Jaký rum do vaječného likéru

Klasici dají samozřejmě tuzemák, ale pokud chcete jemnější a podstatně vytříbenější chuť, sáhněte po něčem lepším. A nemusíte přitom dávat tisícovku za lahev. Mě baví třeba karibský Plantation Grande Réserve s jemným aroma grilovaného kokosu a příhodně i vanilky nebo jeho bílá (a poněkud ekonomičtější) varianta Plantation 3 stars s překvapivou vůní vánočního koření, medu a kávy. Zkrátka, když si vyhrajete s výběrem rumu, likér už nebude třeba nijak výrazně ochucovat. A samozřejmě platí jednoduchá úměra, že čím lepší rum, tím lepší vaječňák.

Do tří stovek za půllitr se vejdete i s božkovským Ron de Azur nebo Republica Solera. A pokud chcete nechat vyznít hlavně žloutky a vanilku, část nahraďte vodkou (alkohol však nevynechávejte, protože slouží ke konzervaci, bez něj by byl vaječňák odsouzen k okamžité spotřebě).

Nejlepší včelí úly (vosí hnízda) s lineckými kolečky a domácím vaječňákem

Na cca 50 kusů potřebujete:

  • 240 g dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g měkkého másla
  • 20 g kakaa
  • 70 g rumu

Dále:

  • 130 g vaječného koňaku (viz níže)
  • 60 g sušeného mléka
  • 50 ks lineckých koleček

Postup

  1. Piškoty po částech rozmixujte na co nejjemnější drť a rukama v míse propracujte s cukrem, povoleným máslem, kakaem a rumem. Kdyby se směs příliš lepila, vložte ji na chvíli do lednice. Kdyby byla naopak drolivá, přidejte máslo či rum.
  2. Vaječňák zahustěte sušeným mlékem a přesuňte do pevného sáčku, kterému ustřihněte špičku.
  3. Podle velikosti formičky si hmotu postupně rozdělujte na kuličky (formu od Tescomy naplní 12 g těsta). Formičku vyložte potravinářskou fólií nebo každou kuličku obalte v moučkovém cukru či kakau.
  4. Do formy nadoraz vtiskněte kuličku, pomocí tvořítka nebo vařečky vytvořte důlek, případně okraje těsta ořízněte, úlek naplňte vaječňákem, přitiskněte sušenkou a vyklopte.
  5. Skladujte v dobře těsnící dóze v chladu.

Jednoduchý domácí vaječňák

Potřebujete:

  • 600 smetany ke šlehání
  • 200 plnotučného mléka
  • 1 až 2 vanilkové lusky nebo 1 tonka fazole
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 8 žloutků
  • 400 ml kondenzovaného slazeného mléka
  • 300 až 500 ml rumu

Postup

  1. Smetanu s mlékem vlijte do hrnce, přidejte vyškrábnutá vanilková semínka i prázdné lusky (nebo nastrouhanou tonku), zastrouhněte muškátem a za častého míchání přiveďte k varu. Zdroj tepla vypněte a nechte louhovat, než směs vychladne na pokojovou teplotu.
  2. Mezitím vyšlehejte žloutky do nadýchané světlé pěny, trvá to 5 až 10 minut. Za stálého šlehání přilijte vychladlou smetanu a Salko, přes sítko, které zachytí zbytky vajec a lusky, přeceďte zpátky do hrnce a za stálého míchání pomalu zahřívejte na 75 až 80 °C, což je teplota pro bezpečnou konzumaci vajec.
  3. Nechte za občasného zamíchání vychladnout, přilijte rum (stačí 300 ml, ale ochutnejte a případně přidejte), rozdělte do vyčištěných lahví a ideálně nechte ještě alespoň 5 dnů v chladu rozležet.

Linecké cukroví

Na 3 plechy potřebujete:

  • 375 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 250 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • 20 ml rumu
  • Kůra z jednoho citronu
  • Hladká mouka na podsypání
  • Výraznější zavařenina (rybíz, meruňka či malina)
  • Cukr moučka

Postup

  1. Celý recept na moje nejoblíbenější linecké najdete v tomto článku, rozdíl je pouze v tom, že z dávky vykrojíte i cca 50 malých koleček o průměru vaší formy na včelí úly. A dávku těsta raději rovnou zdvojnásobíte…