Na otevřenou zahrádku gurmánských slastí si budeme muset ještě chvíli počkat. Podle všeho by se měly otevřít 17. května, ale finální slovo nás ještě čeká.

Lepší tedy věřit sami sobě a svým schopnostem. Pokud vám už krabičky a rozvozy lezou krkem, nežehrejte nad smutným osudem a vezměte sami do ruky vařečku. Ostatně i doma se dá vytvořit hostina srovnatelná s tou v restauraci.

Vše je o surovinách: pokud budou kvalitní, dokážete i s minimálním kulinárním umem stvořit nebe na talíři. Ideálním příkladem jsou třeba grilované krevety, aspoň to tvrdí šéfkuchař restaurace Brasileiro U Zelené žáby Martin Matys.

„Můžete s nimi dál pracovat, přidat je k listovému salátu, doplnit majonézami a pak už k nim servírovat jen drinky,“ tvrdí. Podobně to může fungovat s masem, například přes Svět bedýnek objednáte bifteky ze svíčkové na gril nebo krájené kotletky z jehněčího. Jejich příprava je poměrně jednoduchá, stačí doplnit čerstvou zeleninou, omáčkami a nadšení budete vy i spolustolovníci.

Nemůžete se zdržet ani přípravou masa? Pak vás zachrání Big Smokers a jejich rozvoz. Pořídíte tu třeba uzené hovězí žebro, trhané přeštické vepřové nebo grilované klobásy. Vy pak už nachystáte jen přílohy: pesto z medvědího česneku, pikantní okurky nebo jalapeňo pickles.

Přes rok zavřené restaurace byly ale hozenou rukavicí také v tom, abychom povýšili své gastronomické schopnosti na další úroveň. Kdo se nespokojil s triviálními jídly a odmítal utrácet u rozvážkových služeb sumu připomínající HDP menšího ostrova v Tichomoří, si už dávno vaří sám.

Šéfkuchař restaurace Eska Martin Štangl nabádá pokročilé domácí kuchaře, aby vyzkoušeli sladkovodní rybí omáčku. „Funguje jako skvělé dochucovadlo plné umami chuti. Dá se přidat třeba do omáčky k dušenému masu.“ Další variantu představuje i houbová omáčka, ze které vytvoříte dresinky, polévky, omáčky na těstoviny nebo carpaccio.

Nikdo se už nemůže vymlouvat na kuchyňské neumětelství, když existuje neapolská pizza na dopečení v troubě. Najdete ji, stejně jako ostatní kulinární finesy, na Ambientedoma.cz. Ani nemusíte hostům u stolu prozradit, že jste tu pizzu nepřipravovali sami. Vždyť jste ji právě vytáhli z trouby!

Autentického domácího ducha ale povzbudí vlastnoručně omytý a natrhaný listový salát, který jen zalijete trochou za studena lisovaného olivového oleje. Náročnost přípravy je zde skutečně nulová.

Co dělat, když všechno selže? Hledat pomoc u šokově zmražených jídel. Jsou na Rohlík.cz v nabídce i z takových restaurací, jako je například Čestr, Café Buddha, Sia, Kantýna nebo Aureole, Košík.cz pak nabízí hotové pokrmy z Kolkovny nebo Grosseta.