Jak se kluk z Bystřice pod Hostýnem jménem David Málek stal ještě před třicítkou michelinským šéfkuchařem na Islandu. Nepopsaný příběh české gastrohvězdy, která hostům servíruje uzené jehněčí srdce a říká o sobě: „Nepatřím mezi talentované, jen mezi tvrdě pracující.“

Lehce si pohladí bříško jednoho z prstů, respektive to, co na jeho místě zbylo. „Na první brigádě v kuchyni jsem po týdnu krájel játra a ufiknul jsem si kousek prstu. A bylo po brigádě,“ rozesměje se David Málek.

Chvíli poté zvedá sklenici s pivem a slušelo by se připít si na to, co jeho příběh říká ze všeho nejhlasitěji: Vůbec nezáleží na tom, jak začnete a jestli u toho třeba i poteče krev. Záleží na tom, jak moc chcete prorazit, jak vytrváte a co jste odhodlaní pro to udělat

Hosté jednoho z pražských podniků neměli sebemenší tušení, že vedle u stolu sedí mládenec, který reprezentuje elitu současné globální gastronomie. David na Islandu tři roky vede jako šéfkuchař restauraci Dill, první Michelinem oceněný podnik v zemi.

Když letos hvězdu opět obhájili, na společném snímku plaketu od michelinských komisařů nedrží otec konceptu, majitel Dillu a jeden z nejslavnějších islandských chefů Gunnar Karl Gíslason, podle nějž musí být vaření vždycky pořádný rokenrol. V rukou ji má David.

„Šéf mi řekl, že když jsem si to odmakal, tak ať ji držím já,“ prohodí skromně. Skromnost stranou, jeho kariéra je na Česko mimořádná. V tuzemsku jsou pouhé dvě michelinské restaurace, Field a La Degustation, a tím pádem pouze dva čeští michelinští šéfkuchaři – Radek Kašpárek a Oldřich Sahajdák.

Před desítkami let svoji hvězdu za Německo získal Patrik Jaroš, přesně před rokem jsme vám představili příběh Josefa Pindura, který totéž dokázal předloni v Alsasku. A pak je tu David Málek. Vystupováním stále obyčejný kluk z Bystřice pod Hostýnem.

Chcete číst dále? S předplatným Premium od 139 Kč měsíčně můžete číst neomezeně.

Předplatit Premium