Štědrovečerní koláč neboli štědrák je přesně to, co si váš vánoční stůl zaslouží. Seskládaný je z kynutého těsta a hned čtyř náplní: makové, tvarohové, ořechové a povidlové, takže za vás vyřeší i těžké dilema, které příchuti dát přednost. Zkrátka, více je více.

Recept na skládaný koláč najdeme už u Marie Janků-Sandtnerové, ale v současnosti je populárnější na Slovensku. To ovšem není důvod, proč si letošní vánoční hostinu neudělat extra štědrou!

Ještě štědřejší (a jednodušší) verze podle Sandtnerky: Naše slavná kuchařka svůj skládaný koláč nekomplikuje mřížkou, ale placky dělá pouze 4, vrstvy zakončuje povidly a ta sype máslovou drobenkou z 80 g mouky, 60 g cukru a 60 g másla. V takovém případě doporučuji rumové rozinky vmíchat do tvarohové náplně.

Skládaný štědrovečerní koláč štědrák

Na formu 25 × 25 cm potřebujete:

  • 120 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru
  • 250 ml teplého mléka 
  • 2 žloutky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 bio citrony (nevynechejte!)
  • 1 žloutek na potření

Maková náplň:

  • 300 g mletého máku
  • 250 g 10% řeckého či smetanového jogurtu
  • 100 g cukru
  • 50 g rumu
  • 1 lžička skořice

Tvarohová náplň:

  • 500 g tučného tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrst rozinek v rumu

Ořechová náplň:

  • 300 g vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 20 g rumu
  • 90 g cukru
  • 1 vanilkový cukr

Povidlová náplň:

  • 300 g povidel
  • 35 g perníku na strouhání

Postup

  1. Máslo rozpusťte a nechte trochu zchladnout. Do velké mísy prosejte mouku, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, zasypejte dvěma lžícemi cukru a pokropte čtvrtinou mléka. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy pak přidejte zbylý cukr, mléko, máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a rukama nebo v robotu s hnětacím hákem 10 až 15 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 60 až 90 minut kynout. K tomu dobře poslouží lehce vyhřátá a již vypnutá trouba.
  3. Mezitím si připravte náplně. Mák smíchejte s hustým jogurtem, cukrem, rumem a skořicí. Doladit můžete povidly, strouhanou čokoládou nebo hřebíčkem. Tvaroh prošlehejte s vejci a oběma cukry, dochutit můžete citronovou kůrou. Ořechy namelte nebo rozmixujte, zalijte vroucím mlékem a vmíchejte rum a oba cukry. Povidla zahustěte nastrouhaným nebo rozmixovaným perníkem či piškoty.
  4. Čtvercovou nebo větší kulatou formu s odnímatelnými okraji dobře vymažte máslem. Vykynuté těsto pomocí váhy rozdělte na 5 dílů a ze 4 postupně vyválejte pláty o velikosti plechu. První vložte do formy a potřete povidly, překryjte těstem, potřete ořechovou náplní, opět těsto, maková náplň, těsto, tvarohová náplň a na ní vytvořte mřížku z páté části těsta. Jednoduše z něj vyválejte tenké hady, které přes sebe vyskládejte na tvaroh.
  5. Do otvorů v mřížce poklaďte rozinky, proužky potřete rozšlehaným žloutkem a koláč pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Krájejte až po úplném vychladnutí.