skip to main content

Vánoce s vůní rakouské tradice. Upečte si jednoduchou verzi klasického Linzer Torte

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Přeneste se do nostalgických časů Rakouska-Uherska a provoňte si den čerstvě upečeným lineckým koláčem. S naším lineckým cukrovím má společnou jen kombinaci máslového těsta a výrazné zavařeniny, korpus samotný je totiž jemně kořeněný a plný oříšků, takže hned o několik chuťových dimenzí bohatší. U čeho je (na rozdíl od surovin) experimentovat žádoucí, je zdobení – místo složité mřížky si zjednodušte práci a koláč obložte vykrojenými hvězdami nebo jinými tvary. Zaberou vám jen zlomek času co pletení a efekt vytvoří stejně kvalitní.

Na koláč o průměru 26 až 28 cm potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g mletých lískových ořechů (lze i mandle nebo vlašské)
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g studeného másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky holandského kakaa
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • 1 vejce

Dále:

Reklama
  • 300 g džemu (brusinkový, rybízový, meruňkový, malinový)
  • 1 žloutek, 1 bílek nebo 1 celé vejce na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Postup

  1. Z citronu ostrouhejte jen žlutou část kůry, aby nebyla hořká, a ořechy dejte, jaké máte rádi, nicméně nejtradičnější jsou lískové. Všechny suroviny na těsto rukama, v mixéru či robotu zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici alespoň 30 minut nebo i do druhého dne rozležet.
  2. Asi šestinu těsta si schovejte na hvězdičky a zbytek vyválejte nebo jen tak rukama namačkejte do koláčové formy. Okraj stačí jen 3 až 4 cm vysoký, zbytek odřízněte a palcem dotvarujte.
  3. Potřete výraznější zavařeninou (já dávám brusinky v kombinaci s rybízem), zbylé těsto vyválejte na asi 5 mm tlustý plát, vykrájejte z něj různě velké hvězdičky a položte na džem. Hvězdy a okraje potřete rozšlehaným vejcem, žloutkem či bílkem (k tomu můžete přidat kapku mléka), kraje posypejte mandlemi a pečte při 180 °C asi 40 minut dozlatova.