Touto expresní přípravou získaly klasické lasagne vážnou konkurenci! Ušetříte nejen nádobí, ale hlavně čas a výsledek vás rozhodně mile překvapí.
Jednoduché lasagne z pánve
Na 1 velkou pánev budete potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 500 g hovězího mletého masa
- 400 g rajčat v plechovce
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- cca 200 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce sušeného oregana
- 6 až 7 plátků suchých lasagní
- 3 až 4 lžíce mascarpone nebo smetanového sýra
- 2 hrsti strouhané mozzarelly
- Sůl & pepř
- Čerstvý bazalka
Postup
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, stejně nasekejte i stonek řapíkatého celeru a cibuli.
- Olej nalijte do vysoké pánve o průměru cca 30 cm. Pánev musí být vhodná i do trouby, protože v ní budete později zapékat.
- Na oleji orestujte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Po chvilce přidejte mleté maso, ochuťte ho solí a čerstvě mletým pepřem a zprudka opečte. Vmíchejte sekaná rajčata z konzervy, rajčatový protlak, vývar a sušené oregano a 10 minut vařte pod pokličkou.
- Plátky syrových lasagní rozlámejte na třetiny. Rozložte do masové směsi tak, aby omáčka protekla mezi nimi.
- Pod pokličkou vše zvolna vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou pláty lasagní měkké.
- Do pánve nyní dejte po lžících mascarpone, ale nemíchejte ho.
- Předehřejte troubu s funkcí grilu na 180 °C. Povrch obsahu pánve posypte strouhanou mozzarellou a zapečte, dokud sýr nezezlátne.
- Posypte lístky čerstvé bazalky a podávejte horké, aby každá porce obsahovala část mascarpone, které jídlo dokonale zjemní.
Tip: Další recepty na netradiční lasagne třeba z polenty, červené řepy nebo dýně vám mohou být inspirací pro výborné večeře.