skip to main content

Volání divočiny. Zvěřinové řízky v česnekové marinádě & rozmarýnové brambory

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pokud spíše než další nápady na cukroví (které se navíc teď jíst „ nesmí“ a v lednu už zase musí!) potřebujete recept na něco dobrého, teplého a poctivého k večeři, dejte si zvěřinové řízky. Zvěřina je skvělým řešením i pro ty, kteří se vyhýbají velkochovům, ale přitom se nechtějí vzdát masa. Tato zvířata (samozřejmě, když necháme stranou obory) prožila život ve svém přirozeném prostředí. Navíc už dávno neplatí, že má zvěřina výrazné aroma – než se dostane na pulty obchodů, prochází přísnou kontrolou, takže se stihne i dobře rozležet. Finálním krokem pak je naložení řízků do česnekové marinády, díky které maso parádně zkřehne a ochutí se.

Na 5 porcí řízků potřebujete:

  • 700 g dančího hřbetu nebo kýty (lze i kančí či srnčí)
  • 2 vejce
  • 100 g jogurtu, podmáslí či acidofilního mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička soli
  • Panko strouhanka
  • Sádlo na smažení

Na brambory:

Reklama
  • 1 až 1.5 kg baby brambor
  • Olivový olej
  • Hrst čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 2 až 3 stroužky česneku

Postup

  1. Maso pokrájejte kolmo na vlákna na asi 1 cm tlusté plátky a mezi dvěma kusy potravinářské folie (díky ní se maso nebude trhat a lepit na paličku) z obou stran naklepejte. Hřbet je jemnější  a není proto třeba naklepávat tolik jako kýta.
  2. Plátky pak naložte do směsi jogurtu, prolisovaného česneku, majoránky a pořádné dávky čerstvě mletého pepře (sůl zatím nedávejte, aby maso nepustilo šťávu!) a nechte minimálně přes noc marinovat, aby maso zkřehlo.
  3. Těsně před smažením k masu přimíchejte pořádnou lžičku soli, vyndejte ho z marinády a obalujte ve strouhance. Tu na něj rukama pořádně přitiskněte. V pánvi rozehřejte silnou vrstvu sádla nebo oleje a řízky v něm opatrně z obou stran pozvolna smažte dozlatova. Na papírové utěrce nechte okapat přebytečný tuk a podávejte.
  4. Brambory pořádně odrhněte a přímo na plechu je promíchejte s trochou oleje, solí a sekaným rozmarýnem. Podle velikosti je pečte asi 30 minut při 180 °C doměkka, během pečení alespoň jednou zamíchejte. Na závěr promíchejte s prolisovaným česnekem a vraťte už jen na pár minut do trouby.

Zvěřina přímo od myslivce. Na webu Prozverinu.cz najdete praktickou mapu, ve které si vyfiltrujete nejbližšího myslivce, který maso prodává, většinou včetně konkrétní nabídky (a cen nesrovnatelných se řetezci). Jen pozor, někteří prodávají pouze celé kusy, a to už by bylo řízků možná přeci jen moc…