Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Když se správně předzásobíte, špagety carbonara uvaříte ze surovin, co budete mít doma, i když nepůjdete na nákup třeba celý měsíc. Božsky krémová omáčka je kromě soli a pepře vlastně jen ze žloutků, kvalitního guanciale nebo pancetty a sýru. U nás tolik diskutované smetaně já říkám rozhodně ne, ale jestli vám to vysloveně nedá, klidně jí na závěr trochu přidejte.

Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:

  • 250 g semolinových těstovin
  • sůl
  • 100 g guanciale, pancetty nebo v nejhorším případě slaniny
  • 4 žloutky
  • čerstvě mletý pepř
  • 60 g sýru Pecorino Romano, případně Parmigiano-Reggiano

Postup

  1. Špagety, linguine nebo fettuccine uvařte v hodně osolené vroucí vodě dle návodu na obalu na skus.
  2. Guanciale (sušené vepřové líčko) nakrájejte na kostičky, kdyby se vám zdálo příliš libové, přidejte lžíci olivového oleje nebo másla a nechte na velké pánvi pomalu dokřupava vyškvařit.
  3. Mezitím žloutky prošlehejte s pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, sýrem nastrouhaným na nejjemnější části struhadla a naběračkou vody od špaget.
  4. K vyškvařené uzenině vhoďte pomocí kleští al dente uvařené špagety (nebo je klasicky sceďte a spolu s nimi přidejte do pánve asi naběračku scezené vody), prohřejte, stáhněte z ohně a počkejte 1 až 2 minuty, než přidáte žloutky. Kdybyste je vmíchali do horkých špaget ihned, budete mít spíše míchaná vajíčka. Proto chvilku počkejte a až poté vmíchejte žloutkovou směs.
  5. Pořádně promíchejte, podle chuti dosolte či dopepřete a ihned podávejte.

Osmá ingredience: Petržel sice do jídla tradičně také nepatří, ale pro barvu můžeme udělat výjimku a trochou sekaných lístků špagety na závěr posypat.

Co se zbylými bílky? Použít můžete vlastně i vejce celá nebo kombinaci jednoho vejce a dvou až tří žloutků, ale carbonara je také skvělou záminkou k upečení domácích laskonek. Přece se to nevyhodí, že!