Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Boom francouzských makronek už opadl, teď je načase podívat se na zoubek jednomu lehce retro moučníku z našeho kraje: křupavým laskonkám. Ať už se dáte do klasické kokosové verze, nebo zkusíte hodobóžovou pistáciovou, zážitek jako z nedělní cukrárny vás nemine. A co si budeme, upéct laskonky, které snesou i lehce rustikální vzhled, je podstatně snadnější než se mořit s precizními makronkami.

Na 10 až 12 laskonek potřebujete:

  • 2 bílky
  • 140 g cukru krupice
  • 20 ml vody
  • 30 g cukru moučka
  • 100 g mletých pistácií, kokosu, mandlí nebo vlašských ořechů
  • tuk na vymazání

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 lžička pistáciové ochucovací pasty (koupíte v Dortisimo a jiných cukrářských potřebách) nebo 1 až 2 lžíce 100% pistáciového másla (KK, Goodie, Natu, Grizly, Diana, Šufan…)
  • 1 hrst lyofilizovaných nebo čerstvých malin

Postup

  1. Z bílků a poloviny krupicového cukru ušlehejte pevný lesklý sníh. Mezitím povařte zbylý cukr s vodou do rozpuštění cukru na konzistenci sirupu. Pistácie nebo jiné ořechy smíchejte s moučkovým cukrem.
  2. Za stálého šlehání pak pomalu přilijte vroucí rozvar po stěně nádoby k bílkům. Když se vše spojí, na nejnižší otáčky nebo stěrkou vmíchejte ořechy.
  3. Na plech rozložte pečicí papír, a pokud máte troubu s cirkulací vzduchu, raději jej v rozích pomocí trošky těsta přilepte k plechu. Pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou tvořte z těsta přímo na papír asi 1 cm vysoké oválky. Ještě lepší je si v domácích potřebách koupit šablonu na laskonku, na kterou do otvorů nanesete těsto, stěrkou či pravítkem ho uhladíte a šablonu zvednete.
  4. Laskonky dejte na 12 minut do trouby vyhřáté na 120 °C, pak teplotu snižte na 80 °C a pečte dalších 30 až 40 minut. Otevřete troubu a laskonky v ní nechte vychladnout.
  5. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do prošlehaného mascarpone. Polovinu krému ochuťte pistáciemi (já použila cukrářskou ochucovaní pastu, ale skvělé je i pistáciové máslo) a polovinu rozmixovanými malinami. Nechte v lednici chvíli zpevnit a poté krémem pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou opatrně plňte skořápky. Spojte a nechte alespoň dvě hodiny v lednici odležet.
  6. Laskonky skladujte v suchu a chladu a spotřebujte do tří dnů.

Snadná karamelová náplň: Tradičně se laskonky plní žloutkovým krémem s oříškovým griliášem, ale línější cukráři si vystačí i s 200 g ušlehaného změklého másla smíchaného s plechovkou karamelového kondenzovaného mléka, špetkou soli a lžičkou co nejsilnější kávy. Před plněním je třeba krém také nechat zpevnit v lednici.