skip to main content
Český byznys

Zasít a sníst. Emco má za sebou rekordní rok a rozjíždí značku rostlinného masa

Česká rodinná společnost Emco, výrobce cereálních produktů s dvaatřicetiletou tradicí na trhu, vstupuje do nového roku s novou, doslova zelenou energií.

Jedna z největších rodinných firem podle žebříčku Forbesu se poprvé ve své historii pouští na pole rostlinného masa. Na trh přichází s novou značkou potravin, která dostala název Pan Hrášek.

„Je to pro nás velký milník z pohledu nových výrobních technologií a vývoje i proto, že uvést na trh novou značku je velký závazek,“ říká generální ředitel a také šéf oddělení vývoje Martin Jahoda. Ten před dvěma lety převzal otěže vedení od svého otce Zdeňka, zakladatele společnosti.

„Zároveň máme ambici dovést Pana Hráška v budoucnosti až k tomu, aby byl podobně velký jako samotné Emco. Věříme, že rostlinná strava není jenom módní trend, ale trvalá společenská změna ve stravování,“ předpovídá Jahoda.

Pan Hrášek vstupuje do českých obchodů s rostlinným masem a sýry, pilotními výrobky jdou rostlinný burger, nudličky, gouda a čedar. Název značky odkazuje na základní surovinu použitou při jejich výrobě – hrách. Technologii Pana Hráška vyvinulo Emco uvnitř svého závodu, příprava nové značky trvala rok a na recepturách firma spolupracovala s Českou veganskou společností (nově ProVeg, pozn red.). 

„Pro mě osobně dává rostlinná strava vedle etického a ekologického rozměru smysl hlavně z nutričního pohledu, protože je hodně zajímavá co do výživových hodnot,“ vysvětluje jednačtyřicetiletý CEO, který je přesvědčený, že konzumace rostlinných výrobků u spotřebitelů do budoucna převýší ty živočišné.

Investice letos dosáhnou hodnoty 150 milionů korun.

Při výrobě Pana Hráška vedle vlastních kapacit pomáhá i loňská akvizice výrobce hotových jídel Days Menu, kde do budoucna bude část produktů nové značky vznikat. Rostoucí nároky na výrobní kapacity i technologické zázemí zároveň pro firmu znamenají nové investice, které během letoška dosáhnou hodnoty 150 milionů korun. 

Reklama

K investicím vede Emco vedle spuštění nové značky také aktuální situace na trhu. Podobně jako další výrobní firmy se české cereální království potýká s nedostatkem pracovních sil, ale také s růstem cen energií a hlavně surovin, které navyšují náklady o desítky milionů korun, a zefektivnění výroby má vedle inovací pomoci také udržení výdajů na uzdě.

„Nejvíc se zvýšily ceny mrazem sušeného ovoce, ale třeba i řepkového oleje a výrazně rostou také ceny obalů,“ vyjmenovává hlava byznysu rodiny Jahodových, který má určitou výhodu v tom, že si ovesné vločky, základní surovinu pro své výrobky, vyrábí sám, a není tak závislý na dodávkách odjinud. I tak se však kvůli rostoucím nákladům podle Jahodových slov zvýší ceny jeho výrobků o deset procent.

Předplatné Forbesu

Navzdory výše uvedenému má za sebou Emco rekordní rok. Tržby se podle předběžných odhadů vloni vyšplhaly na 1,5 miliardy korun a společnosti se dařilo růst jak na domácím trhu, tak v zahraničí, které tvoří zhruba třetinu z celkového objemu tržeb.

Emco se přitom jako další exportující firmy potýká s celosvětovými problémy s přepravou a Martin Jahoda přiznává, že získat dostatečný počet kontejnerů pro přepravu, kterých za rok potřebuje zhruba tři sta, je stále obtížnější.

Z pohledu zahraničí se pro Emco vloni poprvé nejvýznamnějším exportním trhem stalo Japonsko. „Japonci nemají takovou tradici snídaňových cereálií a vyplatí se jim tyhle výrobky dovážet. Pro nás je to pochvala z pohledu toho, že v Japonsku jsou až fanatičtí, pokud jde o kvalitu,“ pochvaluje si generální ředitel značky, která své výrobky vyváží do čtyřiceti zemí včetně USA, kde zásobuje řetězec Walmart.

„U našich prvních dodávek rozebírali pinzetou obsah jednotlivých sáčků a zkoumali doslova každou vločku. Udržet se v téhle zemi dlouhodobě a růst je pro nás dobré znamení.“

V Česku podle Martina Jahody rostl zájem hlavně o řadu výrobků bez cukru, nahrazeného vlákninou z čekanky. Dlouhodobě pak pro společnost zůstává nejúspěšnějším výrobkem tradiční müsli, které má na domácím trhu aktuálně asi 53procentní podíl z veškerého prodaného müsli.