Představte si chuť kila hrušek zkoncentrovanou do jediné skleničky. K tomu si přičtěte, že zavařovat se dá i bez cukru, respektive jen se solí, která zralé ovoce spolu s octem a alkoholem také zakonzervuje, a přicházející sezonu hrušek. Výsledek? Zásoby voňavých karamelových povidel na celou zimu!

Čím zralejší a měkčí hrušky použijete, tím budou povidla lepší, sladší a rychleji upečená. Zároveň ale dávejte pozor, aby nebyly nahnilé, a džem se vám potom nezkazil.

Hrušková povidla bez cukru & bez míchání (z trouby)

Na 3 skleničky potřebujete:

  • 3 kg co nejzralejších hrušek
  • 12 g soli
  • 75 ml jablečného nebo kvasného octa
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 100 ml rumu + na zakápnutí sklenic
hruskova povidla

Postup

  1. Neoloupané hrušky umyjte, rozčtvrťte, vykrojte z nich jádřince a nasekejte na menší kousky. Ve velkém pekáči smíchejte se solí, octem a kořením (to lze vynechat) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. 
  2. Teplotu snižte na 180 °C a pečte zhruba 3 hodiny. Po 2 hodinách povidla zkontrolujte, a pokud by povrch příliš tmavnul, hrušky zamíchejte a teplotu ještě o něco snižte. Povidla jsou hotová, když v nich zůstane cesta po lžíci, kterou jimi projedete.
  3. Vmíchejte rum, tyčovým mixérem rozmixujte (nebo ponechte kousky hrušek), vraťte ještě na chvíli do trouby, naplňte do skleniček 1 až 2 cm pod okraj, zakápněte rumem, pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Pokud chcete mít jistotu, že vám povidla opravdu vydrží až do dalšího léta, sklenice ještě 20 minut sterilujte.
  4. Hrušková povidla se hodí do domácích frgálů, na jakékoli koláče (výborně ladí s máslovým těstem a tvarohem) či na doslazení snídaňových kašílívanců. Stejným způsobem můžete zpracovat také hodně zralé švestky nebo sladká jablka.

Jak připravit sklenice na zavařování:

Sklenice a víčka umyjte saponátem či v myčce a ideálně ještě vyvařte, případně v čistém dřezu prolijte vroucí vodou z konvice. Nyní už se nedotýkejte jejich vnitřků ani okrajů, nechte je dokonale oschnout a poté použijte. Pokud vám při plnění ukápne trochu povidel na okraj sklenice, setřete ho čistým papírovým ubrouskem.

hruskova povidla