Představte si chuť kila hrušek zkoncentrovanou do jediné skleničky. K tomu si přičtěte, že zavařovat se dá i bez cukru, respektive jen se solí, která zralé ovoce spolu s octem a alkoholem také zakonzervuje, a přicházející sezonu hrušek. Výsledek? Zásoby voňavých karamelových povidel na celou zimu!
Čím zralejší a měkčí hrušky použijete, tím budou povidla lepší, sladší a rychleji upečená. Zároveň ale dávejte pozor, aby nebyly nahnilé, a džem se vám potom nezkazil.
Hrušková povidla bez cukru & bez míchání (z trouby)
Na 3 skleničky potřebujete:
- 3 kg co nejzralejších hrušek
- 12 g soli
- 75 ml jablečného nebo kvasného octa
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého badyánu
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 100 ml rumu + na zakápnutí sklenic
Postup
- Neoloupané hrušky umyjte, rozčtvrťte, vykrojte z nich jádřince a nasekejte na menší kousky. Ve velkém pekáči smíchejte se solí, octem a kořením (to lze vynechat) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Teplotu snižte na 180 °C a pečte zhruba 3 hodiny. Po 2 hodinách povidla zkontrolujte, a pokud by povrch příliš tmavnul, hrušky zamíchejte a teplotu ještě o něco snižte. Povidla jsou hotová, když v nich zůstane cesta po lžíci, kterou jimi projedete.
- Vmíchejte rum, tyčovým mixérem rozmixujte (nebo ponechte kousky hrušek), vraťte ještě na chvíli do trouby, naplňte do skleniček 1 až 2 cm pod okraj, zakápněte rumem, pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Pokud chcete mít jistotu, že vám povidla opravdu vydrží až do dalšího léta, sklenice ještě 20 minut sterilujte.
- Hrušková povidla se hodí do domácích frgálů, na jakékoli koláče (výborně ladí s máslovým těstem a tvarohem) či na doslazení snídaňových kaší a lívanců. Stejným způsobem můžete zpracovat také hodně zralé švestky nebo sladká jablka.
Jak připravit sklenice na zavařování:
Sklenice a víčka umyjte saponátem či v myčce a ideálně ještě vyvařte, případně v čistém dřezu prolijte vroucí vodou z konvice. Nyní už se nedotýkejte jejich vnitřků ani okrajů, nechte je dokonale oschnout a poté použijte. Pokud vám při plnění ukápne trochu povidel na okraj sklenice, setřete ho čistým papírovým ubrouskem.