Saláty jsou v létě pro osvěžení fajn, ale takové gazpacho je mnohem komfortnější – pro přípravu i ke konzumaci. Navíc důkladným spojením zeleniny se spoustou bylinek a dalších ingrediencí vzniká doslova hustá chuťová nálož. A přestože originál je jen jeden – tedy ten španělský – můžete se s polévkou gazpacho setkat na řadu dalších způsobů, kde dominující zeleninou nejsou rajčata, ale například červená řepa nebo meloun.

Než se do přípravy pustíte, zvažte, zda jsou rajčata, která chcete použít, dostatečně červená na to, aby zvládla polévku obarvit. Ne vždy po rozkrojení zjistíme, že disponují sytě červenou barvou. V tomto případě si k sytější barvě můžete dopomoct nahrazením menší části čerstvých rajčat těmi z konzervy.

Studená polévka gazpacho

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 1 kg dobře zralých rajčat
  • 2 salátové okurky
  • 1 velká nebo 2 menší červené, případně žluté papriky
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • Menší hrst bazalky
  • Menší hrst petrželky
  • ½ lžíce oregana
  • 2 lžíce vinného nebo balzamikového octa
  • 6 lžic olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • větší hrst střídky z bílé bagety na zahuštění  –  můžete vynechat

Postup

  1. Rajčata nařízněte na špičce křížem. Vložte do hrnce s vroucí vodou a minutu až dvě zlehka vařte. Vyndejte děrovanou naběračkou na talíř a až to bude možné, rajčata oloupejte. Nechte vychladnout.
  2. Rajčata zbavte zelené části od stopky a nakrájejte na menší kusy. Nakrájejte na menší kusy i okurku, papriku a cibuli. Vložte spolu se všemi ingrediencemi do mixéru. Přidejte pár kostek ledu, rozmixujte dohladka a případně dochuťte.
  3. Ihned servírujte.