skip to main content

Po mase si ani nevzdechnete. Pečený halloumi s rajčaty má víc šťávy než steak

Sýr halloumi sice známe především jako „ten sýr na gril, co se nerozteče“, ale není to jen gril, kde mu to tolik sluší. V pekáčku mezi rajčaty, červenou cibulí a bylinkami nejen skvěle vypadá. Když se pěkně vykoupe ve výrazné šťávě, jen těžko si zvládnete nepřidat další porci. A když je řeč o šťávě, víte, co je k tomuto jídlu ideální. Chléb

dokáže tekutinu nasáknout jako houba, tudíž je těžkým soupeřem mezi přílohami. Jako další schůdná varianta se nabízí kuskus nebo bulgur. A pokud chcete sacharidy trochu eliminovat, přidejte do pekáčku před pečením například sterilovanou cizrnu nebo bílé fazole.
Reklama

Zapečený sýr halloumi s cherry rajčaty, bylinkami a balzamikem

Na 2 porce potřebujete:

  • 500 g cherry rajčat
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 až 250 g sýru halloumi
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • 2 až 3 lžíce balzamikového octa
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Pár snítek tymiánu
  • Pár snítek rozmarýnu

Postup

  1. Cherry rajčata nasypejte do zapékací mísy. Cibuli nakrájejte na slabé měsíčky, česnek nasekejte najemno a promíchejte s rajčaty. Mezi zeleninu umístěte halloumi. Sýr můžete péct vcelku i nakrájet na plátky či kostky – je to na vás.
  2. V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, špetku soli a pepře. Přelijte marinádou rajčata i halloumi. Nakonec posypejte bylinkami. Ideální je nasekat pár snítek najemno a pár snítek nechat „pro oko“ v kuse.
  3. Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte 25 minut. Pokud chcete sýr vypéct více dozlatova, přepněte pár minut před koncem pečení režim trouby na gril.

Tip: Můžete použít i další druhy bylinek – například oregano, petrželku nebo šalvěj, v případě bazalky přidávejte bylinku až po upečení.