skip to main content

Tak chutná jaro – svěží špenátový salát s křupavou cizrnou si vychutnáte jako samostatné jídlo i sytou přílohu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Saláty mají jednu obrovskou výhodu. Zatímco například pro vás mohou zastat úlohu samostatného hlavního chodu, někdo jiný (a to klidně ze stejné domácnosti) si na něm pochutná v podobě přílohy. Špenátový salát s křupavou cizrnou určitě skvěle doplní pečená masa s bylinkami i speciality z mletého masa jako sekané biftečky, kebaby nebo karbanátky. O vegetariánských pokrmech typu zeleninové placky nebo gözleme ani nemluvě.

Dochucení cizrny můžete měnit ruku v ruce s dochucením salátu. Když přidáte do marinády na cizrnu trochu uzené papriky nebo chilli, nahraďte řeřichu například koriandrem. Pokud se pustíte do cizrny s římským kmínem, bude k němu skvěle pasovat tymián nebo estragon a podobně.

Špenátový salát s avokádem a mozzarellou & pečená cizrna

Reklama

Na 2 porce salátu potřebujete:

  • 2 hrsti baby špenátu
  • ½ okurky
  • Třešničková mozzarella
  • ½ avokáda
  • Růžový pepř (podle chuti)
  • Řeřicha
  • Extra panenský olivový olej
  • Limeta
  • Sůl

Křupavá cizrna:

  • 150 g uvařené/sterilované cizrny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Špetka soli

Postup

  1. Cizrnu osušte papírovou utěrkou. V misce promíchejte olivový olej se sušeným česnekem a špetkou soli. Ve směsi důkladně obalte cizrnu, poté ji rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 200 °C (horkovzduch) 20 až 30 minut do křupava. Po upečení nechte zchladnout.
  2. Do talířů nebo misek rozprostřete špenát. Okurku nakrájejte na plátky a přidejte ke špenátu. Posypejte cizrnou. Přidejte třešničkovou mozzarellu – můžete nahradit i natrhanou mozzarellou v klasickém rozměru. Na každý salát nakrájejte čtvrtinu avokáda.
  3. Salát posypejte řeřichou a podrceným růžovým pepřem podle chuti. Zakápněte olivovým olejem a limetkou, osolte a servírujte.